Гигантският пожар в петролна база край Киев е локализиран

Най-малко един човек е загинал, 10 са ранени, а няколко се смятат за изчезнали в гигантски пожар в петролен склад на 30 километра югозападно от Киев. Пожарът, обхванал най-малко девет резервоара, съдържащи главно бензин, по последни данни след почти цяло денонощия борба с огъня е локализиран и вече няма риск огънят да се разпространи към намиращата се наблизо военна база, съобщи пресслужбата на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Пожарът в нефтобазата във Василковския район избухна снощи. Подпалил се е горивен резервоар с обем 900 куб. м, а в момента продължават да горят три резервоара. Украинските пожарникари са загасили и огън, обхванал горския масив близо до нефтобазата. Потушаването на огъня продължава.

За това бе използван хеликоптер цистерна, участваха 62 пожарникарски екипа и три влака, които са доставили оборудване и вода. Около 1500 военни от Националната гвардия бяха заели позиция около обекта, спасителни екипи от три области на Украйна са се притекли на помощ.

Зоната в радиус от 2 км около склада, където горят няколко резервоара, е евакуирана. Жителите на населените места в радиус от 10 километра бяха предупредени, че също ще бъдат евакуирани, ако пожарът се разрасне, но тази опасност вече е предотвратена.

На 50 метра от горящия склад има военна база с летище, на което са дислоцирани изтребители Миг 29.

Председателят на Съвета за национална сигурност на и отбрана Олександър Турчинов спомена две основни хипотези за пожара - нарушаване на нормите за безопасност или саботаж. Версията за терористичен акт беше отхвърлена, каза говорителят на украинското президентство Святослав Цеголко.

Според началника на противопожарна охрана на Киевска област Валерий Борис такъв пожар в Украйна не е имало от 60-те години на миналия век. По данни на противопожарните служби в склада е имало близо 14 хиляди тона петролни продукти.

Споделяне