Гигинският манастир има да връща 395 000 лв. на КТБ

Синдиците обявиха за продажба кредита, но не и имуществото на обителта

Борисов при едно от посещенията си в манастира.

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка са обявили за продажба дълг на Гигинския манастир Св. св. "Козма и Дамян" в размер на 395 000 лв., става ясно от обявленията за продажби на сайта на банката в несъстоятелност. Обявлението за продажба е било направено през април, като кредитът се продава при начална цена 333 900 лв.

Манастирът е изтеглил кредита на 8 май 2014 г., тоест около месец преди затварянето на КТБ, което стана на 20 юни 2014 г.

Средствата са отпуснати с цел окончателно разплащане на задълженията на храма със строители и изпълнители по европроект за реконструкция на старото крило на обителта. Въпросният проект е бил финансиран по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. Кредитът е бил обезпечен със залог на вземането на манастира от Държавен фонд "Земеделие" за изпълнението на проекта, като размерът на залога съвпада почти напълно със стойността на кредита - 395 855 лв. 

От обясненията на игумена на манастира отец Никанор пред бТВ стана ясно, че дългът на Гигинския манастир от 395 000 лв. всъщност е само половината сума по проекта за ремонт.

"Съвкупно беше 790 000 лева. Този проект се изпълни от една фирма, която получи един кредит от 395 000 лева. При това кандидатстване манастирът, такъв е законовият ред, участва заедно с тази фирма и парите ги получи манастирът. Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен", заяви Никанор.

Още в началото на 2016 г. манастирът е получил заповед за изпълнение, издадена от районния съд в Брезник. Срещу имуществото му обаче не може да се насрочи принудително изпълнение.

"От 1 януари влезе една поправка в Закона за вероизповеданията – принудителното изпълнение срещу църкви и манастири вече не е възможно. Ето, фирмата изчезва, парите увисват", обясни Никанор.

По-късно се установява, че фирмата е взела над 42 млн. лв. кредити. Според Никанор заемът на манастира бил без обезпечение, а сега светата обител не може да го погаси. От обявлението на сайта на КТБ обаче става ясно, че обезпечението е било помощта от фонд "Земеделие".

Синдиците посочват още, че кредитът не е отпуснат на строителната фирма, за която вероятно става въпрос - "КИК-Дизайн" ООД, а е директно в полза на манастира. Дружеството "КИК-Дизайн", което сега е в несъстоятелност, е било солидарен съдлъжник по заема, но съдът е отказал да издаде заповед за изпълнение срещу фирмата и сега КТБ търси парите си единствено от манастира.

Гигинският манастир и КТБ имат дълга история. Преди години собственикът на фалиралата банка Цветан Василев бе изобразен като ктитор в църквата на манастира. След избухналия скандал образът му бе изтрит, а Никанор обясни, че това се прави заради "религиозното невежество" и "безобразната простащина на българите - да се възмущават от този жест на благодарност към бизнесмена". Манастирът получаваше специално внимание и от премиера Бойко Борисов, по чиято инициатива бяха отпуснати средства за ремонт на пътя до там.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?