Гимнастички от Северна и Южна Корея позират в "най-иконичната снимка" от Рио

Не така гладко вървят нещата между спортисти от други враждуващи държави

Гимнастички от Северна и Южна Кория, участващи на Олимпийските игри в Рио, показаха пред света кратък миг на единство, под формата на селфи. Ли Еун-джу от Южна Корея и Хонг Ун-джонг от Северна си направиха бърза снимка по време на тернировка преди старта на игрите, предаде Би Би Си.

Снимката на двете момичета получи широко признание като отражение на олимпийския дух.

Северна и Южна Корея технически все още са във война. Традиционно обтегнатите им отношения са още по-напрегнати последните месеци заради ракетите, изтреляни от комунистически Пхенян.

"Ето защо правим Олимпиади", коментира в Туитър политологът Ян Бремър. Неговият постинг бе споделен 18 000 пъти.

"Спортът събира всички заедно", казва друг потребител, а според някои коментари това е "най-иконичната снимка" от игрите.

Други обаче питат дали на севернокрейската състезателка е било разрешено да се снима с врага, както и дали не я очаква наказание след завръщането у дома.

27-годишната Хонг е първата гимнастичка от Северна Корея, която печели медал на Олимпийски игри, отнасяйки златен медал в родината си след Олимпиада в Пекин през 2008 г.

Много от коментарите в социалните мрежи са посветени на контраста в поведението, демонстрирано от двете корейки, представителки на враждуващи държави, и това на ливанския олимпийски отбор, който вече отказа да пътува в един автобус заедно с израелски спортисти.

Според обяснение във Фейсбук на представител на израелския отбор, организаторите са се намесили и двата тима са пътували отделно, за да "се предотвратят международни и физически инциденти".

"Как те са допуснали това да се случи в навечерието на Олимпийските игри? Не е ли това обратното на онова, което представлява Олимпиадата", възмущава се Юди Гал.

Ливан и Израел официално са във война и са прекъснали дипломатическите си отношения.

Това обаче не бяха единствените две страни с труден страт.

Китайските власти влязоха в сблъсък с австралийския олимпийски златен медалист Марк Хортън, който нарече миналогодишния китайски шампион Сун Янг "нарко-измамник".

"Смятаме, че неговите неуместни думи сериозно засегнаха чувствата между китайските и австралийските плувци. Настойчиво настояваме за извинение", каза мениджърът на китайския отбор по плуване.

"Хотърн е губещ заради лошото си поведение. Може и да е спечелил златен медал, но той никога няма да спечели в живота", се казва в коментар в Туитър по адрес на австралиеца.

Споделяне

Още от Рио 2016

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?