Гимнастикът Йордан Йовчев на щат към военното министерство

Гимнастикът Йордан Йовчев на щат към военното министерство

Четирикратният световен шампион по гимнастика Йордан Йовчев вече е на щат към Министерството на отбраната (МО). Министър Веселин Близнаков му връчи заповедта официално във вторник, а пресцентърът на ведомството поясни, че “най-добрият български гимнастик ще бъде на щат в системата на МО, но ще продължи спортната си кариера”. Назначението на Йовчев е от 1 септември.

"За мен е чест такива изтъкнати спортисти да работят в Българската армия", е посочил министър Близнаков.

"Надявам се с представянето си като спортист и педагог да бъда пример  за младите и гордост за всички, които обичат гимнастиката", е заявил Йордан Йовчев. "Нашата голяма цел е да поддържаме традициите на 110-годишната федерация по гимнастика, която е най-старата в България, за да можем догодина на олимпиадата в Пекин да докажем нашето спортно майсторство", посочва още Йовчев.

Той е назначен за инструктор в Националния армейски спортен център към Изпълнителна агенция “Социални дейности” при МО. От ведомството не казаха каква ще е заплатата му, не била обаче тайна и можела да се провери по щатното разписание за длъжностите в системата. 

От Българската федерация по гимнастика изразиха радост за назначението на Йовчев, защото така щял да има постоянен доход, за да се подготвя за състезания. Колкото повече такива назначения има, толкова по-добре ще се подготвят спортистите, защото парите за спорт у нас не стигат, казаха от федерацията. Оттам се оплакаха, че единственото финансиране на гимнастиката е от Българския спортен тотализатор и от някое и друго спонсорство. Обикаляме за пари, но трудно намираме, казаха от федерацията.

Практиката спортът да се финансира на държавно равнище през централните ведомства бе широко разпространена по време на комунизма. Известни български спортисти, треньори и цели отбори се водеха на щат към ведомства и държавни предприятия. Така например легендарният футболист на Левски - Георги Аспарухов - Гунди се водеше на щат като шлосер в Комбината за цветни метали на Гара Искър. Комбинатът “Кремиковци” пък издържаше отборите ни по волейбол и баскетбол, на щат към МВР се водеше и известната треньорка на отбора по художествена Нешка Робева. Спортистите получаваха и чинове в структурите на отбраната и МВР, за да имат по-големи добавки към заплатите. 

 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?