Гинка Чавдарова, НСОРБ: Щом ни вменяват нови отговорности – да ни предоставят и средства

Предложенията за промени в ЗУТ не са съгласувани с нас, не знаем нищо извън медийните изяви на министър Плевнелиев, коментира пред Mediapool Гинка Чавдарова, председател на НСРОБ. "Ние не бягаме от отговорност, но искаме да знаем какъв ресурс ще дойде насреща, за да изпълняваме нови дейности. Искаме да знаем какво пише не само в частта с глобите, но и в частта с правомощията", каза Чавдарова. По думите ѝ в момента общините са подложени на жесток натиск – откъм ресурси и кадрови недостиг. "Приемаме, че отговорността трябва да се подели, но искаме да знаем каква част от обема на работа на ДНСК ще дойде при нас и как ще е обезпечена. Не става въпрос само за финансови средства, а и за информация, експертизи, кадрово обезпечаване."

"Ако при тях се съкратят бройки – колко щата ще могат да се открият в общинските администрации. И ако те се оплакват, че са останали наполовина, ние сме останали на една трета", каза Чавдарова. По думите ѝ сдружението на общините не се сърди на държавата, че не е информирано досега за готвените поправки.

Това е процес – подготвят се текстовете, ще ни се представят и т.н. Сигурно е, че ще търсим компромисния вариант за всички. Повтарям, че не бягаме от отговорност, ние сме за това да има ясно регламентиране на правата".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?