Гинка Върбакова: Не съм фасада на офшорка и ще купя ЧЕЗ срещу залог на акциите в банка

Гинка Върбакова пред Нова телевизия

Собственичката на фирма "Инерком" Гинка Върбакова отрече да е фасада на офшорка в сделката за българския бизнес на ЧЕЗ. Първата ѝ публична поява стана интервю пред Виктор Николаев, заснето в офиса ѝ, което ще бъде излъчено в понеделник сутринта.

 

"Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър. Крайният собственик в Търговския регистър съм аз", заяви Гинка Върбакова в откъс от интервюто, излъчено в неделя вечерта.

 

На въпрос защо чешката държава, чиято собственост е ЧЕЗ, е избрала именно нейната фирма, Върбакова: "Не мога да кажа защо са избрали нас".

 

Според предварителна информация "Инерком", чиито активи се оценяват на около 100 млн. евро, ще придобие многомилионния бизнес на ЧЕЗ в България за 320 млн. лв.

 

На въпрос откъде са парите, тя повтори твърдението си от писменото "интервю" без автор, което бе разпространено от държавната БТА в петък - банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап. 

 

"Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. По принцип при такъв вид финансиране, защото покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента, за съжаление, не мога да разкрия", заяви тя.

 

Фирмата ѝ е сравнително нова, притежава фотоволтаици и няма никакъв опит в управлението на бизнес с мащабите на ЧЕЗ в България.

 

Запитана как банката си гарантира, че обезпечава парите, Гинка Върбакова каза: "Практиката е при такъв вид финансиране да бъдат залагани акциите на дружеството, тоест това е напълно позната във финансовите среди практика".

 

Гинка Върбакова призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си като енергиен министър, след като сделката беше обявена публично в четвъртък.

 

Собственичката на "Инерком" обаче отрече да е имало каквато и да е помощ от Петкова: "Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство. Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка".

 

Уверенията ѝ идват часове след като ГЕРБ – със сходни аргументи – отхвърли страстно твърденията на БСП, че не е изключено зад сделката да стои премиерът Бойко Борисов, а "Гинка от Пазарджик" да е просто фасада.

 

Политическата буря около сделката взе главата на енергийния министър Теменужка Петкова. Както обясни Борисов, не защото в цялата процедура има нещо нередно, а заради проблеми с репутацията. Съмненията обаче са, че Петкова е бушон.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес