Гиньо Ганев се засили да създава двутомна история на Отечествения фронт

Гиньо Ганев, Сн. БГНЕС

Двутомна история за създаването на антифашистката коалиция и масова обществена организация Отечествен фронт (ОФ) и нейния правоприемник - почти затихналия Отечествен съюз - ще бъде написана по повод 70-ата годишнина от създаването на коалицията. Това съобщи в понеделник председателят на Националния инициативен комитет за отбелязване на годишнината на ОФ Гиньо Ганев.

Известният с прозвището "човека парламент" Ганев, който въпреки почтената си възраст продължава активна публична дейност, посочи, че годишнината ще бъде отбелязана с организиране на научни, културни и публични граждански прояви и инициативи в страната.

Именно тези събития ще напомнят на обществото за историческата сила на ОФ и за опитите му да обедини българите пред предизвикателствата на днешния ден и преодоляването на социално-икономическата и духовната криза, заяви още Ганев.

Отечественият фронт е политическа коалиция, създадена през 1942 г. по времето на Втората световна война от леви антифашистки партии. През годините на социализма ОФ бе първи партньор на БКП и имаше решаваща дума при решаването на редица битови и професионални въпроси на гражданите. През 1990 г. ОФ се преименува на Отечествен съюз, а негов председател стана Гиньо Ганев.

Споделяне

Още от България