Гийермо дел Торо спечели голямата награда на американската Гилдия на режисьорите

Режисьорът Гийермо дел Торо

Гийермо дел Торо спечели отличието за изключителни постижения в режисурата на пълнометражен филм на наградите на американската Гилдия на режисьорите в Бевърли хилс, съобщиха информационните агенции в неделя. Това затвърди позицията на мексиканския режисьор и на филма му "Формата на водата" като фаворит в надпреварата за "Оскар". "Формата на водата" вече спечели наградата на Гилдията на продуцентите и е с най-много - 13 номинации за наградите "Оскар", припомня БТА.

Дел Торо каза, че филмът му е "пълен с много причини защо да не проработи и те са причините, заради които въздейства". Той посвети наградата си на майка си и баща си, който е болен.

Това е първата награда на Гийермо дел Торо от Гилдията на режисьорите и неговата първа номинация. Той успя да измести за наградата Грета Гъруиг ("Лейди Бърд"), Джордан Пийл ("Бягай!"), Мартин Макдона ("Три Билборда извън града") и Кристофър Нолан ("Дюнкерк").

Джордан Пийл обаче спечели наградата за режисура на първи пълнометражен филм, измествайки Арън Соркин за "Играта на Моли", Тейлър Шеридан за "Дивата река", Уилям Олдройд за "Лейди Макбет", Джеръми Джаспър за "Patti Cake$".

В Гилдията на режисьорите членуват 17 000 професионалисти, включително от телевизията и рекламата. Обикновено нейният избор е по-популистки, в сравнение с режисьорската секция на филмовата академия, която е с 400 членове.

Сред останалите наградени от Гилдията на режисьорите са Матю Хайнеман за документалния "Град на призраци", а в телевизионните категории Рийд Морано за "Историята на прислужницата", Бет Маккарти-Милър за "Вице", Жан-Марк Вале за "Големите малки лъжи", както и Глен Уайс за режисурата на 89-ата церемония на наградите "Оскар".

Наградата за цялостни постижения на Гилдията на режисьорите получи британецът Майкъл Аптид, известен с документалната поредица "Up", проследяваща живота на хора през седем години от тяхното детство през зряла възраст до старини.

Избор на Гилдията на режисьорите не винаги съвпада с наградите "Оскар", но може и да ги предскаже. Миналата година Деймиън Шазел стана най-младият награден за пълнометражен филм от Гилдията на режисьорите и след това спечели "Оскар" за "Ла Ла Ленд".

Споделяне

Още от Общество