ГКПП “Илинден – Екзохи” най-после открит след 10 години на съгласуване и строеж

Президентите на България и на Гърция Георги Първанов и Каролос Папуляс откриха в петък официално ГКПП "Илинден - Ексохи". Пунктът заработва след години на чакане, съгласуване, проучване и изграждане.

Двамата държавни глави пристигнаха от гръцкия град Драма, където имаха среща и бе подписано двустранно споразумение за граничния пункт, наречен "Тунел на българо-гръцкото приятелство".

На церемонията присъстваха министрите на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев, ръководителят на делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас, депутати, представители на регионалните и местните власти.

Изграждането на ГКПП "Илинден - Екзохи" е в изпълнение на междуправителственото споразумение от 1995 г. между България и Гърция за отваряне на нови три гранични пункта.

В рамките на проекта са включени строителството на подходен път, граничен пункт и тунел. Финансирането е по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество и от републиканския бюджет.

За да се стигне до ГКПП, бе необходимо изграждането на 12 км нов път, кръстовища и 10 големи съоръжения - мостове, подлези, надлези, водостоци. Цената на строителството е над 9 млн. евро, осигурени по програма ФАР.

На самия пункт има нови сгради за митницата, граничната полиция, ветеринарния контрол, събиране на такси и издаване на разрешителни. Самият КПП струва 5 млн. евро, пак платени от ФАР.

Строителството на пътя към пункта приключи през 2003 г., а на самия пункт - през 2002 г.

Заради популацията и придвижването на кафявите мечки, които са защитен вид, допълнително бе изграден граничен тунел. Той е с дължина 447 м, като българската част е 147 м, а подходният път до тунела от ГКПП "Илинден" е с дължина 420 м.

Общата стойност на тунела е над 4 млн. евро, като той се съфинансира по програма ФАР и държавния бюджет.

Още от България

Защо УНСС е на път да фалира?