ГКПП Промахон-Кулата се очертава като основен вход за коронавируса в Гърция

36 от 43 нови случая в страната са на влезли през границата с България

ГКПП Промахон-Кулата се очертава като основен вход за коронавируса в Гърция

Граничния контролно-пропускателен пункт Промахон на границата с България е основният проблем за разпространението на коронавируса в Гърция. Такова мнение изказа интервю за телевизия Скай гръцкият професор по заразни болести Никос Сипсас, цитиран във вторник от БТА.

Мнението му до известна степен се потвърждава от оповестените в понеделник вечер официални данни, цитирани от същата телевизия.

Според тях новоустановените случаи на коронавирус в Гърция през последното денонощие са 43. 36 от тях са установени именно на ГКПП Промахон (срещу ГКПП Кулата) на границата с България.

20 от тях са установени сред граждани на Сърбия, а 16 - сред граждани на други страни, като в съобщението не се уточнява за кои страни става дума.

Миналата седмица Гърция на практика затвори всичките входове по северните си граници, като остави отворен само пункта Промахон. Това доведе до огромни опашки от българската страна на границата при Кулата.

Дни наред преди това голяма част от автомобилния поток бе от сръбски граждани. Вчера сутринта обаче Гърция преустанови приемането на туристи от Сърбия заради взривното разпространението на коронавируса в страната.

Само за последното денонощие в страната бяха регистрирани нови 299 случаи на зараза с коронавирус при направени 8287 теста. Починаха 13 души, което е най-големият брой за един ден досега. До 15 часа местно време /16 часа българско/ в Сърбия са регистрирани общо 16 719 потвърдени случая. Общият брой на починалите е 330. На респиратори в момента са 110 пациенти, а броят на активните случаи е 2942.

По-рано днес епидемиологът Предраг Кон заяви, че положението в Белград, където е в сила извънредна ситуация, е неблагоприятна и няма признаци за подобряване.

Значителна част от влизащите в Гърция през Кулата-Промахон са румънски туристи, особено след затварянето на пункта Маказа. В Румъния епидемията също не забавя темпа на разпространение. През последното денонощие са потвърдени 397 нови случая, с което общият брой на заразените достигна 29 620 души. 231 души в момента са на лечение в интензивни отделения. През последните 24 часа в страната са починали 31 души, увеличавайки броя на жертвите до 1799 души. Направените тестове през последното денонощие са 11 855.

В интервюто си за телевизия Скай професорът по заразни болести Никос Сипсас все пак уточни, че туризмът си има своите рискове, а от 450 случая на коронавирус в страната след отварянето на границите на 15 юни 120 са на гръцки граждани, за които не е известно откъде са се заразили. Тоест, не са свързани с пътувания и туристи, което говори, че заразата продължава да се предава в общността.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?