Гладък вот, проблеми само с 0.49% от машините

Медии преекспонираха единични случаи и ГЕРБ обяви хаос с гласуването

Изборният ден в страната протече спокойно, без сериозни данни за проблеми с машините за гласуване и за нарушения на изборното законодателство и обществения ред. Едва 52 от общо 10 516 машини са гласуване не е могло да бъдат ползвани заради различни технически и софтуерни проблеми, което е 0.49 процента. Там бе създадена бърза организация за използването на хартиени бюлетини, но телевизионни репортажи преекспонираха ситуацията и това даде повод на ГЕРБ да заяви, че е бил създаден хаос в деня на вота.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков определи изборите като протичащи много по-честно от други години. Пред изданието "Дневник" той коментира, че активната работа на МВР и ръстът от 400 процента на започналите разследвания за търговия с гласове са предизвикали "шок в някои политически лидери, които направиха доста непремерени изказвания по отношение дейността на МВР".

"Нарушенията на тези избори са сравнително малко и няма такива, които могат да окажат сериозен ефект върху изборния резултат, поне от регистрираните досега. След като се обработят данните, ще видим дали в случаите с рисковите секции, където има контролиран или купен вот, този път ще има натрупване на такъв вот", каза пред БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

На въпрос как се определят тези рискови секции, Томов отговори: "Ако видите една секция, в която от 399 души - 398 са гласували за определена партия, и ако видите, че на предишните избори от същите 399 - 398 са гласували за друга партия, може да си направите извода". По думите му общият брой на тези секции на някои избори са достигали 1000.

В ЦИК, както обикновено, има много постъпили жалби и сигнали, но повечето от тях са за неособено съществени случаи, като например избирател с изтекли документи за самоличност, когото не са допуснали да гласува, въпреки че има право, ако те са изтекли след 13 март 2020 г. Част от жалбите са за различен тип недоразумения със СИК като поставяне на агитационни материали в близост до избирателната секция и други подобни, поясни Томов.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева съобщи, че най-честите дефекти при машините са, че устройството за гласуване е спряло, не отпечатва разписките, не работи печатащото устройство или картите не сработват. "Най-много са тези в с 25 РИК -София – 8. Пет са във Варна. По 3 са в 24- РИК, в РИК 20-Силистра и в РИК – Бургас", каза Матева.

Заради късно пристигащата по одобрения ред информация за неработещи машини, ЦИК е взела решение самите районни избирателни комисии да преценяват на място дали да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че съответната РИК трябва да вземе решение, да уведоми незабавно секционната избирателна комисия, където са налице такива обстоятелства и ЦИК да получи екземпляр от взетото решение, което трябва да е мотивирано.

Сред секциите, където се премина към гласуване с хартиени бюлетини, са такива в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, както и две секции в Благоевградски избирателен район, 2 в Силистренски, 2 в 23-ти район в София и една секция в Бургаско и Кърджалийско.

Проблеми са установени и в 26 избирателен район - София област, съобщи за БНР председателят на Районната избирателна комисия Димитър Димитров.

"Снощи в 11.30 са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка, чака се техник. Това са ни проблемите общо взето с машините, другите работят навсякде. Трябва да ви кажа, че кол центъра на "Сиела норма" отказваше да вдине телефона, обаче сега го вдигат", обясни той.

С повече от час се забави началото на изборния ден в 13-та секция в столичното 55 Средно училище "Петко Каравелов". Причината е неработещ контакт, към който е била свързана машината за гласуване. Пред секцията се образува опашка от желаещи да гласуват.

Повече от 5 часа и половина се чакаше решението да се премине към гласуване с хартиени бюлетини в 77-ма секция в ОУ "Стоян Михайловски" в Пловдив, което предизвика напрежение сред чакащите.

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в секциите в Стара Загора в началото на изборния ден, съобщи председателят на РИК-Стара Загора Теодора Крумова.

В три секции на територията на Варна се преминава на гласуване с хартиени бюлетини, защото машините не са проработили, съобщиха от Районната избирателна комисия. В още три секции е имало проблеми с картите за гласуване, както и с отпечатване на бележките от вота, но повредите са отстранени.

С проблем започна и машинното гласуване в Област Велико Търново. Машината в секция № 2 в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите в проблемната секция гласуват с хартиени бюлетини, посочи председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев.

В две секции на територията на област Кърджали е преминато на гласуване с хартиена бюлетина, заради повреда на машините за гласуване, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Величка Георгиева. Това са секциите в селата Патица и Люляково. Георгиева уточни, че от началото на изборния ден във въпросните секции има гласували с машина, но след настъпилите повреди вотът с техника е преустановен и продължен с книжно тяло. За промяната са съставени съответните протоколи. Гласуването там ще бъде отчитано и по двата начина, каза още Георгиева.

Проблем с машина в смядовското село Янково наложи изборите там да започнат с подаване на хартиени бюлетини, съобщиха от РИК Шумен.

В две секции в Червен бряг е установено, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от реалното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, уточниха от Районната избирателна комисия. Гласуването в момента протича нормално.

В Сливен за кратко бе спряно гласуването, заради несъответствие между името на кандидат в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК съобщиха, че проблемът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат сменени. Изборният ден в Сливен продължава.

В разградските села Раковски и Тодорово разписката, отпечатвана при машинния вот, е излизала с различна дата, каза говорителят на РИК Разград Юмгюл Ахмедова. Уведомена е ЦИК и се очаква решение. Сутринта е имало и закъснения на някои от членовете на СИК. Тези, които не са се явили, са били сменени от политическите партии.

Още снощи централната избирателна комисия (ЦИК) е разрешила на пет секции да преминат от машинно към гласуване с хартия: във Велико Търново, село Янково, Брусарци, Карнобат и Добрич. Още при доставянето на устройствата било установено, че те не работят.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори