Гладиатори превземат София в съботната Нощ на музеите

Гладиатори превземат София в съботната Нощ на музеите

Гладиатори, центуриони, патриции и плебеи ще дефилират в Нощта на музеите в центъра на София в събота. С богата и интересна програма българските музеи се включват за осми път в инициативата, която идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

Ревюто на облекла от древния Рим ще започне в Националния археологически музей в столицата от 19 часа. В продължение на час манекенки в компанията на младежи ще представят облекла, аксесоари, бижута и бойно снаряжение, носени в периода І-ІV век в Римската империя.

Костюмите са предоставени от "Нимар студио" и са били използвани в кинопродукциите "Троя", "Спартак", "Юлий Цезар" и "Рим". Някои от облеклата са носени от прочути актьори като Орландо Блум, Брад Пит, Ричард Харис, Кристофър Уокър, съобщиха от музея.

Картичка с послание до испанския поет Лорка ще може да изпратите в нощта на музеите, ако посетите Испанския институт Сервантес в столицата. В петък е последният ви шанс да разгледате изложбата "Пощенските картички на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос". На следващия ден сбирката ще отпътува за Ню Йорк. Вратите на Институт Сервантес ще са отворени до полунощ в петък.

С Френския културен институт пък ще може да направите виртуална визита на известни европейски музеи.

За да бъде пълно удоволствието, този път е помислено и как да стигнете до музеите извън “златния триъгълник” - Националната художествена галерия, Археологическият музей и Столичната градска художествена галерия.

Ако искате да използвате новата опция, мястото е паркингът пред Телефонната палата на ул. "Гурко". Там ще ви чакат автомобили, които ще ви отведат до Националния исторически музей в Бояна, Политехническия музей, Военно-историческия музей, Галерията за социалистическо изкуство или галерия "Мисията". Изборът е ваш.

Другата новост е, че за първи път в нощта на музеите ще се включат и частните, а не само държавните музеи, както бе досега.

За да е забавлението пълно, остава и да спре дъждът, който от няколко дни се сипе над София и майското време да се усмихне.

Нощта на музеите тази година се провежда ден след 18 май, когато се отбелязва Международния ден на музейното дело. Той се чества от 1978 г., по решение на Международния съвет на музеите. В Нощта на музеите всяка година отварят врати музеи от над 47 държави.

Споделяне

Още по темата

Още от