Гладна стачка на строители на магистрала “Люлин“ стресна министри

Обявената гладна стачка на работници в строителството на автомагистрала “Люлин“ стресна и събра на спешна среща в сряда синдикати и министрите на социалната политика Тотю Младенов и на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Протестът на трима работници, започнал във вторник сутринта, е заради лошите условия на труд и неравностойното заплащане, което изпълнителят на обекта турската фирма “Мапа Ченгиз“ дава на българските и турските работници.

За една и съща позиция при еднакво работно време и квалификация българите взимат от три до пет пъти по-малко от турските си колеги.

Въпреки че социалният министър призова гладуващите да прекратят стачката си и ги увери, че се предприемат мерки, кранистката Илияна Гогева, която присъства на срещата, заяви, че ще продължи да гладува докато не настъпи положителна промяна. Тя съобщи пред журналисти, че нейната заплата е 575 лв., а тази на турския ѝ колега на съседния кран е 1300 евро. Той обаче бил освободен и върнат в Турция, след като фирмата разбрала, че е споделил възнаграждението си с нея.

"Държавата ще направи всичко възможно, от една страна да не се компрометира проектът за магистралата "Люлин", а от друга - да има пълна гаранция за защита на интересите на работниците и да се спазват законите", каза Тотю Младенов.

Министър Росен Плевнелиев пък съобщи, че се прави лабораторен анализ, за да се проверят сигналите за некачествено строителство на обекта.

Младенов припомни, че на 10 ноември представители на турската фирма и министерството са подписали протокол със заявени ангажименти. Фирмата обеща да спазва българското закодонателство и предписанията от инспекцията по труда. Към 31 март 2010 г. общият брой на работещите чужди граждани в ”Мапа Ченгиз” не трябва да надвишава 200 души, при общ брой назначени 1500 души.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов заяви, че трябва да се изготвят ясни критерии за заплащането във фирмата. ”Нека турският работник получава повече, ако е по-квалифициран. Нека получава с 300 лева повече дори при еднаква работя с българския като компенсация, че е далеч от семейството си, но не и три-четири пъти повече. За целта трябва да се изготвят правила обаче”, заяви той.

Споделяне

Още от България