Гладната стачка в "Български пощи" се разраства

Протестиращите искат среща с премиера и пълна финансова инспекция на дружеството

Гладната стачка в "Български пощи" се разраства

Тринадесет са вече служителите на "Български пощи", които обявиха, че се присъединяват към протеста на колежката си Златка Младенова, която вече седмица гладува заради спрените ваучери за храна и парите за клас прослужено време.

Стачката започна на 30 юли, когато първо Златка Младенова обяви, че ще гладува. Според нея парите и ваучерите на хората са спрени, защото разкриват нарушения на ръководството на пощите.
 
Тогава от ръководството на "Български пощи" обясниха, че парите са забавени на служителите и работниците, които по-късно са се присъединили към колективния трудов договор и увериха, че дължимото ще бъде изплатено до края на месеца.
 
Сега обаче, към стачката се присъединяват и служители от централата на "Български пощи", които твърдят, че проблемите в дружеството са системни и не са ограничени единствено в разменно-сортировъчния център, твърдят синдикатите, цитирани от БНР. 
 
По-късно в сряда протестиращите поискаха среща с премиера Бойко Борисов.
 
Златка Младенова, която гладува от 30 юли заради спрени пари за клас прослужено време и ваучери за храна, каза, че макар парите да са изплатени след намесата на Инспекцията по труда и въпреки обещанията, не може повече да вярва на думи и никой не гарантира, че през следващите месеци няма да се случи същото. 
 
Исканията са чисто синдикални, има много проблеми - ниски заплати, лоши условия на труд, помещения, в които температурата е висока, липса на работно облекло, посочи тя. 
 
Според нея е необходима и пълна финансова ревизия за последните пет години. 
 
Милена Атанасова, зам.-председател на "Защита", заяви, че е нарушено трудовото законодателство и посочи, че полагаеми трудови възнаграждения са отнети на служители, които имат и без това ниски заплати.
 
Тя обясни, че мотивът на ръководството, че не са се присъединили навреме към колективния трудов договор, е неоснователен, защото колективният трудов договор няма нищо общо с получаването на полагаемите възнаграждения, което е регламентирано в Кодекса на труда. 
 
Според нея в абсолютно нарушение на трудовия закон ръководителят си е позволил да отнеме на хората полагаеми възнаграждения, а и се посяга на основни трудови и граждански права, включително и правото на свободно синдикално сдружаване. Атанасова уточни, че тези плащания са възстановени, след като е била сезирана и се е намесила инспекцията на труда. 
 
Красимир Митов, председател на синдиката "Защита", посочи, че гладната стачка е крайна мярка на протест, за да бъде чут гласа им и исканията за свободно сдружаване, увеличение на заплатата, по-добри условия на труд, закупуване на лични предпазни средства и работно облекло. Получихме устни гаранции, на които служителите не вярват, искаме да видим това под някаква форма и някой да носи отговорност и да бъде гарант, обясни той.
 
Той припомни, че омбудсманът Мая Манолова е организирала среща между протестиращите и ръководството на пощите, но попита къде е министър Московски. 
 
Ще отнесем проблема до премиера, защото може да се стигне да гладуват не 13, а 1300 души, предупреди той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България