"Глас народен" излиза от коалицията с Реформаторския блок

"Глас народен" излиза от коалицията с Реформаторския блок

Партията на Светльо Витков "Глас народен" напуска коалиционното споразумение с Реформаторския блок. Това се казва в позиция на партията, публикувана в четвъртък вечерта на фейсбук страницата на формацията.

Основният аргумент за излизането от коалицията е, че партията не желае да продължава да "легитимира политическия разпад на традиционната десница".

От "Глас Народен" все пак изтъкват, че остават отворени за диалог с всички десни партии.

"В момента традиционната десница продължава своя разпад, като десните партии търсят партньори, без значение от мястото им в политическото пространство, чрез които да се бори за влизане в Парламента", пише още в декларацията.

От Глас народен припомнят, че в предизборната кампания за 44-то НС "разцепените на три и самоопределили се за десни коалиции воюваха сами със себе си като оставиха на изборното поле близо 300 хиляди души без представителство в българския парламент. От това спечелиха ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, та дори и ВОЛЯ на Марешки, които произвеждат най-големия законодателен брак в политическата история на България".

Формацията на Витков заявява, че в последните месеци е инициирала дебати и срещи за обединение на десните партии. Глас народен твърди, че "обединението е задължително, за да има дясната опозиция алтернатива на сегашното управление".

Партията припомня, че преди дни ДБГ замрази членството си в РБ и оповестява, че не вижда смисъл в легитимацията на политическия разпад на десницата.

Преди ДБГ, членството си замрази и БЗНС, които започнаха да работят в тясно сътрудничество с ДСБ и Да, България.

Основната разделителна линия между РБ и другите десни формации, които след неуспешното явяване на изборите започнаха сътрудничество помежду си, е отношението към ГЕРБ. От ДСБ и Да, България се обявяват за оставка на кабинета и против сътрудничество с ГЕРБ за бъдеще, а останалите в РБ не смятат, че колаборация с Борисов би била проблемна.

Споделяне

Още от България