Гласове и в БСП за оставка на партийното ръководство

Янаки Стоилов поиска на следващите избори левицата да е с друг лидер, депутатът Страхил Иванов косвено го подкрепи

Янаки Стоилов

"На следващи избори БСП трябва да се яви с друго ръководство, заяви във вторник пред ТВ7 зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той поиска и промяна в правителствената партийната програма. Стоилов не изключи да има смяна на някои от министрите в правителството на Орешарски. Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 във вторник зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов

Това е първият призив за смяна на ръководството на БСП начело със Сергей Станишев, който идва от самата партия. Веднага след изборите лидери на други политически сили призоваха Станишев да се оттегли от поста председател на БСП и на ПЕС заради тежката загуба, която партията понесе на евроизборите. Повечето публични лица в БСП обаче предпочетоха да потънат в мълчание, докато осмислят впечатляващия крах на БСП и още по-парадоксалното отпадане на Станишев от водещото място в партийната листа и изместването му от 15-тия никому неизвестен кандидат.

Самият Станишев също не даде признаци на поемане на вина или политическо разкаяние и не допусна да има оставка на правителството.

Според Янаки Стоилов е необходима също актуализация на правителствената програма. Той не изключи и смяна на някои от министрите и обясни, че мерките трябва да са най-много с едногодишен хоризонт, да са конкретни и малко на брой, за да има ефект от реализирането им, който да се усети от българските граждани.

По думите на Янаки Стоилов много хора не признават ролята на БСП в управлението на България и имат резерви към действията ѝ като мандатоносител.

"Явно ДПС много по-добре оползотворява своето участие в управлението, отколкото избирателите на левицата очакват от нея като посока на това управление и като реализация, която засяга държавните структури", каза зам.-председателят на БСП.

Той отново повтори оправданието на БСП за лошите резултати, че АБВ на Георги Първанов е отклонила голям процент от гласоподавателите на партията му. Дори ако гласовете, дадени за формацията на Първанов, бяха дадени за БСП, тя пак нямаше да получи резултати, с които да мине ГЕРБ.

Янаки Стоилов подчерта, че е необходимо да се преформулира и начинът на мотивиране на хората да гласуват, защото на евроизборите са показали, че имат много по-дълбоки мотиви от това ГЕРБ непременно да бъдат изместени от първото място.

"Те искат да видят друга перспектива, възможности за себе си, да видят дали поредицата от реални стъпки води до промяна в техния живот", отбеляза той и добави, че "ако ДПС искат да продължат участието си в управлението, трябва да си дадат сметка, че това няма как да стане, ако с БСП не оправдаят присъствието си във властта с резултати, които намират по-голямо обществено признание".

Според Стоилов вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ, който предстои да бъде гледан, няма да събори правителството.

Думите на Янаки Стоилов веднага бяха посрещнати язвително от депутата от левицата Страхил Ангелов, станал известен с посещението си в Сирия в подкрепа на режима на Башар Асад. Ангелов косвено потвърди, че промени в ръководството на партията са наложителни, но напомни на Стоилов, че и той е част от сегашния партиен елит.

"Ако Янаки Стоилов има предвид да се подават оставки в ръководството на БСП, може би личният пример му ще бъде най-подходящ", каза депутатът пред "Фокус".

"Може би промени в ръководството на БСП наистина са необходими. Единствено ме учудва това, че Янаки Стоилов говори за ново ръководство. Аз, доколкото съм запознат, той по настоящем е заместник-председател на партията, и от дълги години е в ръководството, така че в моята концепция за ново ръководство той не се вписва. Неговата оставка би трябвало също да е на дневен ред, ако говорим за промени в ръководството”, коментира Ангелов.

Споделяне

Още от България