Гласове се купуват с брашно, наркотици и погасяване на борчове

Гласове се купуват с брашно, наркотици и погасяване на борчове

Наркодилъри предлагат безплатни дози на наркозависими, за да гласуват за определени политически сили. За това алармира заместник-председателят на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Теодор Дечев. Той прогнозира, че в четвъртък и петък ще е пикът на купуването на гласоподаватели по всевъзможни начини. По думите му инвестиционните разходи за един "купен" глас на изборите са 100 лева, а крайният получател взема между30 и 50 лева.

Има сигнал, че от 10 дни в единия от най-големите градове в България, вторият по големина, качеството на хероина се е повишило. Аз бих запитал риторично купувачите - сигурни ли са, че наркозависимите ще успеят да уцелят в интегралната бюлетина правилното квадратче, но това си е техен проблем, коментира Дечев.

В същото време стана ясно, че районната прокуратура в Исперих разследва случай за купуване на гласове в село Конево чрез раздаване на брашно. Предварителната полицейска проверка е потвърдила достоверността на подадения сигнал. Информацията е, че мъж на 65 години от селото е предлагал по 10 килограма брашно, за да се гласува за определена политическа сила.

Продължава разследването и кой е неизвестният дарител, погасил задълженията за вода на жители от ромския квартал "Изток" в Пазарджик. Местните хора не крият, че сметката от над 20 хил. лева е платена от симпатизант на партия, който преди това изготвил списък на длъжниците в квартала. Те отказват да назоват името на помогналата им политическа сила, но заявяват, че ще гласуват за нея.

Преди евроизборите от ССИ предприеха превантивна кампания срещу "купуването" на гласове. Тя включваше парична награда до 10 000 лева за предоставянето на информация за купуване изборна търговия, която може реално да бъде използвана за предизвикване на наказателно преследване срещу  закононарушителите.

Според Дечев обаче купувачите не са уплашени, че срещу тях може да бъде подаден сигнал. Дилърите купуват за повече от една политическа партия, кметове на населени места, избрани с бюлетината на една партия, купуват гласове за друга партия.

По думите му в Северозападна България посредници на кметовете са криминално проявени, които обикалят по нивите.  Тези кметове нарушават закона с купуването на гласове, нарушават  елементарните морални норми, "пазарувайки" за друга партия

Целта ни  не е да изловим всички продавачи и купувачи на гласове, а да създадем чувство на несигурност в тези хора, добави Дечев. По думите му има много сигнали, които са проследими, но проблемът си остава в страха на хората.

Въпреки обявената награда, много хора се страхуват. Само двама души са се съгласили имената им да фигурират в сигналите, които се изпращат, обясни Дечев.

Има партии, които купуват малко, и при тях обикновено става въпрос за самодейност на местни структури или индивидуални граждани. Има 2-3 партии, който са абсолютни лидери в купуването на гласове. Има значителна диспропорция между различните партии, има и куриози като например раздаването на купони за кафе от по 2 лв., като на гърба на купоните е сложен партийния печат.  Други водят
съмишлениците си на баня, а след това и на обяд.

Големите партии  не са големите купувачи, изтъкна Дечев.

Заради непрекъснатите сигнали за купуване на гласове за изборите в неделя са регистрирани рекорден брой чужди наблюдатели – 54.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?