Гласовете на българите в чужбина ще се разпределят във всички избирателни райони

Гласовете на българите в чужбина ще се разпределят във всички избирателни райони, пропорционално на получените за дадена политическа сила гласове в страната. Това е окончателният вариант, който одобриха членовете на правната комисия. В петък те окончателно гласуваха целия проект за промени в закона за избор на народни представители на второ четене.

Одобреното предложение на Четин Казак от ДПС, изготвено от експерти от Централната избирателна комисия, гласи, че дошлите от чужбина гласове за дадена партия или коалиция се добавят към подадените гласове за същата формация в страната. На базата на този сбор, който ще се съотнася към общия брой гласували в България, ще се изчисляват мандатите на съответната формация.

Българите, живеещи извън страната, ще дават своя вот само за партии и коалиции, но не и за независими кандидати. Гласуването зад граница ще става със задграничен паспорт или съответно военна карта за българските рейнджъри в мисии в чужбина.

След гласуването върху тези документи ще се удря и печат, който ще гарантира, че гласоподавателят няма да упражни правото си на вот повече от веднъж. Това решиха депутатите юристи, след като Янаки Стоилов от БСП подчерта, че в чуждите страни ГРАО няма как да регулира кой къде гласува и това позволява злоупотреби.

По настояване на Четин Казак от ДПС в закона залегна и възможността сънародниците ни зад граница да упражняват своето право на вот и срещу удостоверение за подадено заявление за нов паспорт, издадено от консулствата. Причината е, че в момента тече кампания за подновяване на задграничните паспорти и е възможно част от българите все още да нямат нови документи.

При гласуването в секциите, избирателите ще получават от изборната комисия общата бяла бюлетина, върху която в тъмната стаичка трябва да отбележат своето предпочитание. Бюлетината ще се подпечатва преди да се подаде на избирателя и още веднъж, след като той я върне.

Правната комисия отхвърли варианта на вносителя интегралната бюлетина да се подписва от председателя, неговия заместник и секретаря на СИК, преди да се връчи на гласоподавателя. Основното опасение, изказано от Михаил Миков от БСП беше, че така се създава възможност за блокиране на изборите чрез оспорване на някои от подписите впоследствие.

Общата бяла бюлетина ще се пуска в непрозрачна урна, но без плик, решиха в крайна сметка депутатите. Тя ще включва името на партията и поредния ѝ номер според списъка на ЦИК, както и първите трима кандидат-депутати от партията за съответния избирателен район. Ако партията пожелае, в бюлетината може да се изобрази и нейната емблема, реши още комисията по предложение на Янаки Стоилов от БСП.

Вчера депутатите записаха, че право на ЦИК е да определи кога да приключи изборния ден. Днес обаче те гласуваха текст, че ако и след 19 ч. пред секциите има желаещи да гласуват, изборния ден може да се удължи най-късно до 20 ч.

Правната комисия гласува още, че ще има нов състав на Централната избирателна комисия, който ще се определи след консултации на парламентарните политически сили с държавния глава.

Решено бе още финансовите депозити на партиите, които не прескочат 1% и ги губят в полза на държавата, да отиват във фонд за лечение на деца.

Споделяне

Още от България