Гласовете по пощата ще определят новия австрийски президент

При преброени почти всички, подадени в страната, бюлетини резултатът е приблизително равен

Александър ван дер Белен

Резултатът от президентските избори в Австрия ще стане известен в понеделник. Победителят ще бъде определен от гласовете, подадени по пощата.

Причината за това е, че след преброяването на почти всички бюлетини от днешния втория тур резултатите на двамата кандидати - крайно десния Норберт Хофер и бившият лидер на Зелените Александър ван дер Белен - са приблизителнто равни.

Около 900 000 души са гласували по пощата, което представлява 14 % от избирателите.

Норберт Хофер води на президентските избори в Австрия с 51,9 на сто от гласовете без подадените по пощата бюлетини, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от ДПА. Според предварителните официални резултати "зеленият" кандидат Ван дер Белен е получил 48,1 на сто.

Най-новата социологическа прогноза, която включва и вота по пощата, обаче предвижда 50,0 на сто и за двамата кандидати, с преднина от 3000 гласа за Ван дер Белен.

При преброяването на 72 на сто от бюлетинити около 19 часа българско време независимият Александър Ван дер Белен водeше пред кандидата на крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер с 0.2 процента.

По-късно обаче прогнозните резултати се изравниха, като допустимата грешка е 0.8 пункта.

Ако австрийците изберат Хофер, Австрия ще стане първата страна в Европейския съюз с държавен глава от крайната десница. Хофер спечели първия тур на изборите през април на вълната на страховете за работните места и сигурността, породена от мигрантската криза.

Социологическите проучвания предварително сочеха изравнени шансове за двамата претенденти.

На първия тур Хофер получи 35 на сто от гласовете и изпревари с близо 14 пункта Ван дер Белен. А кандидатите на Социалдемократическата партия и Народната партия - партиите, които доминират в следвоенната история на републиката - се провалиха и постигнаха рекордно нисък резултат- по около 11 процента всеки.

Това бе безпрецедентен случай в новата история на Австрия и поредно доказателство за възхода на крайната десница в Европа.

Още по темата
Още от Европа

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?