Гласово контролираните устройства са хит на Изложението за електроника в Лас Вегас

Гласово контролираните устройства са хит на Изложението за електроника в Лас Вегас

Най-горещата новост в технологичния свят напоследък? Това е вашият глас, твърди агенция Асошиейтед прес, обобщавайки очакванията от започващото в Лас Вегас, САЩ, изложение на потребителска електроника.

Сред най-популярните джаджи през празничния сезон бяха умните тонколонки с дигиталните помощници на Амазон (Amazon) и Гугъл (Google). Тази година Епъл (Apple) ще предложи собствена тонколона, a Майкрософт (Microsoft) и Самсунг (Samsung) си партнират по собствен проект, пише агенцията.

Изложението за потребителска електроника (Consumer Electronics Show - CES) в Лас Вегас отваря днес врати за медиите, а от утре до 12 януари - за професионалистите и широката публика. Очаква се производителите да представят още повече устройства, контролирани с глас, като Амазон и Гугъл правят дигиталните си помощници достъпни за широка гама продукти. Ако те се окажат успешни, скоро ще можете да си говорите с много по-голяма част от дома си, включително с кухненските уреди, пералните и други устройства.

Над 170 000 души се очаква да посетят изложението, на което близо 4000 производители показват новите си стоки на площ, равняваща се на 50 футболни игрища.

Докато гигантите като Епъл и Гугъл обикновено не правят значими представяния на салона в Лас Вегас, техните технологии ще бъдат използвани за продукти и услуги на стартъп компании и други малки фирми. Можете например да очаквате нови джаджи, които използват операционните системи на Гугъл и Андроид и цифровия помощник на Гугъл, пише АП.

Изкуствен интелект

Компютри, които научават предпочитанията ви и предвиждат от какво ще се нуждаете, вече не са част от научната фантастика. Потребителите виждат практическо приложение на тонколони с гласов асистент като Амазон Ехо (Amazon Echo) и Гугъл Хоум (Google Home). Тези продукти ще станат още по-полезни, тъй като производителите откриват нови начини да контролират устройствата си с гласови команди.

Посетителите ще могат да видят и накъде върви изкуственият интелект.

Тъй като повече хора използват тези интелигентни системи, компаниите разполагат с повече данни, за да тренират по-добре машините, посочва пред АП експерт.

Автомобилостроителите ще представят самоуправляващи се автомобили, задвижвани с глас - тази година изложението увеличава с над една трета площта за самоуправляващи се технологии.

Очаква се стартъп компании да представят слушалки, даващи възможност за превод в реално време на разговори от различни езици. Планирани са и панели, посветени на високотехнологичната търговия на дребно, включително важността на събирането и анализа на потребителски данни.

Всичко е умно

Коли, лампи, перални и предмети от всекидневието се свързват с интернет. Това може да означава възможност да проверявате от разстояние съдържанието на хладилника си.

Със свързването на повече устройства със световната мрежа обаче се засилват опасенията за сигурността. Вероятно ще ни бъдат представени повече продукти и услуги, разработени за защита на тези устройства от хакване.

Извън домашната сфера компаниите ще покажат потенциала за "поумняване" на цели градове, така че екипите по поддръжка да могат от разстояние да установяват кои улици се нуждаят от ремонт, а шофьорите да могат предварително да виждат къде има свободни паркоместа.

За първи път на изложението в Лас Вегас има зона, посветена на умните градове, където ще се представят над 40 компании.

Потребителски устройства

Салонът в Лас Вегас обикновено е мястото, където Самсунг, Ел Джи (LG) и други производители представят продуктовите си линии телевизори за годината. Много продукти вече ще бъдат с гласов контрол, макар че до тях ще бъдат разположени и основни модели, на които можете прекрасно просто да гледате телевизия.

Очакват се и технологии за виртуална и допълнена реалност, някои насочени към спортни фенове, които искат да се почувстват част от играта.

Няма да липсват също дронове, летящи над посетителите, и роботи, препускащи между краката им, включително робот, който сгъва прането, макар и с ленивата скорост от една риза за две минути.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес