Плевнелиев:

Гласувайте мощно, защото тези избори определят бъдещето на България за много години напред

Борисов гласувал, за да възстанови добрите отношения с Русия, Миков – за по-справедлива България

Гласувайте мощно, защото тези избори определят бъдещето на България за много години напред

"Гласувайте мощно, гласувайте всички, гласувайте масово, защото тези избори са важни и те определят бъдещето на България за много години напред". Това призова президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на вот в неделя.

"Народът е обединен като един по много въпроси. Всички искаме работа и достойно заплащане, искаме институции, които са отворени, ефективни и гарантират правилата за всеки", каза Плевнелиев.

Повече за изборите можете да прочетете във Фейсбук.

"Искаме система на правораздаване, която раздава справедливост. Искаме модерна инфраструктура, искаме младите да останат в България, искаме, но трябва да си даваме сметка, че само заедно можем да постигнем тази цел и така, както сме обединени в целта, трябва да се обединим и в средствата, а средствата за да постигнем демократична европейска и просперираща България, е да гласуваме заедно, единно, всеки по съвест, но всички заедно", каза още държавният глава.

Близнашки се надява изборите да излъчат силно правителство

Служебният премиер Георги Близнашки заяви от своя страна, че трябва да бъде излъчено силно правителство, което да проведе необходимите тежки реформи.

"Нека си пожелаем през следващите няколко дни да се отиде към създаване на това правителство, толкова чакано и бленувано през последната една година”, посочи Георги Близнашки.

Той съобщи, че всички изборни секции са отворили навреме и изборният ден протича нормално.

"Искам да призова всички български граждани да излязат и да гласуват. В днешния ден българските граждани имат думата. Всички си даваме сметка, че се натрупаха твърде много проблеми и ще се наложат доста спешни и тежки реформи. За тази цел трябва да имаме легитимен резултат на изборите и в крайна сметка да бъде излъчено едно силно правителство", каза още Близнашки.

Той посочи, ч страната не може да се управлява повече от служебни или експертни правителства и е нужно силно политическо правителство, с което се ангажират основни политически сили, онези, които са спечелили изборите.

Не знам каква ще е формулата на това правителство, това зависи от резултатите, каза Близнашки.

Борисов: Разни Орешарски тип коалиции не би трябвало да се получават

"Всички българи да излязат да гласуват, да има висока избирателна активност, не след това да мрънкаме и да се оплакваме от това или от онова", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Аз си гласувам за моята партия, за стабилно управление, да си продължим да си изграждаме държавата, да си оправяме инфраструктурата, да направим енергийно ефективни сградите, да станем уважавани в Европа и в света, да възстановим добрите си отношения с Русия, да спрат да ги лъжат и тях и всичко останало, което сме правили”, каза Бойко Борисов.

Той посочи, че първата задача на новото правителство е да "спре това безвремие, защото тези служебни правителства без парламент, без подкрепа не могат да управляват, даже много направиха в една подобна ситуация".

"Дали ще може да се постигне едно стабилно управление. Ние ще участваме само, ако можем да участваме в стабилно управление. Такива разни Орешарски тип коалиции не би трябвало да се получават и ако днес не се изпълни тази задача, това означава след това нови предсрочни избори", каза Борисов.

Той посочи още, че ако има нови предсрочни избори, отсега заявява, че няма да допусне ГЕРБ да участва в кампания.

"Хората гласуват после толкова. Но вече няма да има какво да се поправя в държавата, това е последният ѝ шанс. Втори шанс няма след този избор. Това е вече непоправим сценарии, сега пак може нещо да се спаси с всеобщи усилия, с много работа, ако щете и с компромиси”, каза Борисов.

"Ще подкрепя първата партия. Ако ни победи БСП днес, веднага я подкрепяме. Ако ДПС ни победи, веднага ги подкрепяме, ако Реформаторите днес са първи, безусловно ги подкрепям – какво искат”, каза Борисов.

Миков гласувал за безработните, малкия и средния бизнес

Лидерът на БСП Михаил Миков, заяви, че е гласувал за "по-справедлива България".

"Гласувах за една България, която е по-справедлива, за една държава, която хората усещат повече, най-вече тези, които се трудят, безработните, малкия, средния бизнес", каза Миков.

По думите му "ситуацията в държавата никак не е добра - разделение в обществото, недоверие в институциите, в политиката и партиите, самозатваряне, бягство от обществения живот, особено на по-младите хора".

Миков коментира още, че демокрацията е участие, независимо дали става въпрос за
парламента, за общинския съвет или за събранието в блока, в който живееш.

Според него решението на проблемите трябва категорично да се търси в по-висока избирателна активност.

Миков каза още, че се е възползвал от правото си на преференция в листата.

Местан очаква силен резултат

Председателят на ДПС Лютви Местан посочи, че гласът му е за "националното съгласие по основните приоритети, изпълнението на които ще реабилитира образа на България като последователен, активен и реален, а не просто формален член на ЕС и НАТО".

"Днес всички трябва да бъдем достатъчно прецизни в изказа си, за да не затрудним постигането на съгласие по формулата на стабилно управление на реформите", каза Местан.

Той прогнозира силен резултат за партията и по-добър от този на изборите през май 2013 година.

"Това ще бъде доверие и подкрепа за отговорната роля, която ДПС играе особено силно след европейските избори. Ние не се главозамаяхме от силния резултат, а обратното – трансформирахме тази силна подкрепа на избирателите в отговорно поведение и изведохме концепта за плавен преход към политическа стабилност", добави той.

Кунева гласува преференциално

"Гласувах за това в България да се проведат дълго отлаганите реформи, да подредим дома си", заяви водачът на листата на Реформаторския блок за 25 МИР Меглена Кунева.

Тя заяви, че е гласувала още България да бъде уважаван член на Европейския съюз, да има добра съдебна система и ефективна администрация, да има здравословен бизнес климат. "Всичко това днес за няколко часа е в нашите ръце. Гласувайте", призова тя.

Кунева напомни, че всеки истински глас намалява влиянието на купения и контролиран вот. "Гласувах преференциално. Преференцията дава възможност да следиш отблизо човека, когото си посочил", добави тя.

Бареков гласува за реформи

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, каза че е гласувал за парламент, който който да може да излъчи правителство да проведе необходимите реформи.

Според него "от тази вечер насетне ще бъде тежко на всички политици, които ще успеят да се представят добре днес, защото България очаква работещ парламент и работещо правителство".

По думите му сериозни реформи трябва да се направят в икономиката, здравеопазването, енергетиката и държавата трябва да пренастрои отново цялата си машина. Трябва
да се излъчи такова мнозинство още днес и да не повтаряме повече това упражнение, каза Бареков и допълни, че така купените гласове няма да имат значение за избора на управляващото мнозинство.

Чувам и виждам на много места в България, че скандалите с купените гласове са сериозни, но отдавам това донякъде на добрата работа на МВР, което означава, че са заловени определени купувачи, коментира лидерът на ББЦ.

 

Първанов заподозря тежка манипулация на изборите

Лидерът на АБВ Георги Първанов посочи, че от самото начало на кампанията върви процес на покупко-продажба и тежка манипулация на изборния вот.

"Гласувах за това най-сетне България да има правителство, парламент, които да възродят държавността. За това да създадат всички предпоставки - икономически и социални за успеха на нацията, за да има достоен живот за всички”, каза Първанов.

"Иска ми се високата избирателна активност да не бъде мотивирана по други начини, освен с идеи и с качествени хора, защото имам дълбоко подозрение, че от самото начало на кампанията върви процес на покупко-продажба и тежка манипулация на изборния вот така, както беше на предишните избори. Дано това не се случи и вотът на общността да може да направи нищожен този купен вот”, допълни Първанов.

Сидеров гласува за евтин ток

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров посочи, че е гласувал за повишаването на доходите и пенсиите, както и за това политически партии да не получават субсидия от държавата.

"Гласувах също така ЕРП-тата да се върнат в държавни ръце, за да не плащаме скъп ток. Добивът на злато да се върне в ръцете на държавата".

Сидеров каза, че всички тези неща до момента са предлагани, така както е било предложена и утилизацията на мини да премине в държавни ръце, вместо да бъде в ръцете на недобросъвестни фирми.

Споделяне

Още от Избори 2014

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?