Гласувалите с "да" за нова АЕЦ стигнаха 60.66 процента

сн. БГНЕС

Гласувалите с "да" на референдума за изграждане на нова ядрена електроцентрала са 60.66 процента при преброени всички протоколи в районните избирателни комисии, обяви в понеделник сутринта говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова. Тя уточни, че това са междинни резултатите и предстои повторно въвеждане на данните.

 

Против нова АЕЦ са били 37.90 процента от гласувалите. ЦИК все още няма информация за точната избирателна активност, което остана и единствената интрига на вота. Ако активността премине границата от 20%, въпросът за строежа на нова централа ще бъде върнат за ново обсъждане в Народното събрание. Недействителните бюлетини на референдума са 1.4 процента.

 

Най-много утвърдителни отговори на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала" има в област Плевен, където се намира и Белене. Там с "да" са гласували 72.55 процента от хората, а гласовете "не" са под 30 процента.

 

Очаквано рекордно много са поддръжниците в община Белене, където трябваше да се строи спряната АЕЦ “Белене“. Там във вота се включиха 8.35 на сто от имащите право на глас. От тях 92% са гласували в подкрепа на ядрената енергетика, 7% - против, а невалидните бюлетини са 1%.

 

В Разградско от увилите се пред урните 70 на сто са казали “да“ на нова АЕЦ, в Смолянско поддръжниците на ядрената енергетика са 68.55%.

 

В общините Раднево и Гълъбово, на чиято територия са трите ТЕЦ и мините от втория по големина енергиен център в страната - "Марица-изток", избирателната активност достига 30%. "Не" на ядрената енергетика са казали над 70% от гласувалите, съобщи БНР. Един от основните акценти в кампанията на инициативната група против строежа на АЕЦ "Белене" бе, че евентуалното изграждане на централа би довело до затваряне на блокове във въглищните централи там.

 

Макар първоначалните данни на социологическите агенции да бяха, че в София са преобладавали противниците на ядрената енергетика, оказва се, че в столицата в допитването са надделели проядрено ориентираните хора. В 25-и избирателен район "да" на нова АЕЦ са казали 55.39 на сто, в 24-ти район поддръжниците са 51.7 на сто, в 23-ти район - 54.41%. Недействителните бюлетини в столицата се движат около 1 процент.

 

При избирателна активност от 18.78 на сто във Варненска област 53.5% от гласувалите са посочили отговор "да", В Пловдив-град преброяването дава 52.82 на сто привърженици на нова ядрена мощност, а в областта те са 62.54 на сто от увилите се пред урните.

 

В област Монтана при активност над 21 процента бюлетина “да“ са пуснали 67.5 на сто от гласоподавателите. В Пернишко подкрепа за ядрената енергетика са дали 62.93 на сто от хората.

 

Младото и образованото поколение на България, което ще понесе последствията на ядрената енергетика, най-масово е гласувало "против", заявиха от партия “Зелените“. Според тях това показва, че ядрената енергетика няма бъдеще.

 

Екоактивистите посочват, че 80 на сто от населението на България не е било достатъчно информирано, за да даде гласа си. Призивите за бойкот на референдума не помогнаха за

подобряването на информираността и за гласуването с категорично "не", каквито са резултатите при референдумите в Европа, отбелязват "Зелените".

 

От политическата формация настояват Народното събрание окончателно да наложи мораториум върху нови ядрени мощности и удължаване живота на старите, поради високия екологичен, социален и икономически риск.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?