Гласуваме и с шофьорски книжки на местните избори

Освен с лична карта, на местния вот избирателите ще могат да упражнят правото си на глас и с някой от останалите документи за самоличност - шофьорската си книжка или задграничния паспорт. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в закона за местните избори. Ще се изисква изрично лична карта само ако избирателят не е включен в списъците, но е на постоянен адрес в съответния район и иска да бъде дописан.

С измененията бе прието още, че избирателите над 70 - годишна възраст ще се легитимират със старите си паспорти. За това настояваха от левицата. Подмяната на старите зелени паспорти с лични карти през 2000-та година не бе задължителна само за хората над 70 години.

Срочнослужещите ще гласуват с военната си книжка.

Друга от промените слага край на предизборните хроники и заключителните триминутни изявления по време на кампанията. Депутатите решиха те да отпаднат. Право на изява по БНТ и БНР ще имат партиите и коалициите, които са били регистрирани в ЦИК и са регистрирали свои кандидати за кметове и общински съветници. БНТ, БНР и регионалните им центрове ще предоставят за диспути по час и половина на седмица. Половината от това време ще се разпределя поравно между парламентарно представените партии и коалиции, другата половина - между формациите извън парламента.

Кандидатите за общински съветници ще могат да използват за предизборна агитация не повече от 5000 лева, приеха още депутатите. За номинираните за градоначалници сумата е съответно 500 лева за населено място с до 1000 жители и 10 000 за селище с население над 1000 жители. В общини с население до 30 000 жители, мераклиите за кметския стол ще могат да харчат за агитация до 25 000 лева. Тази сума скача на 50 000 за общини с 60 000 жители и на 100 000 лева за 100 000 души. В общини с до 200 000 души население, средствата, които ще могат да бъдат използвани от кандидатите, са до 250 000 лева, а в най-големите градове - на 500 000 лева.

За недействителни ще се считат бюлетини, пуснати без плик в избирателната урна. Същото важи и за бюлетини за различни кандидати, намерени в един плик. Ако бюлетината бъде надраскана или смачкана, това няма да я прави недействителна.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?