Гласуването на новия дълг виси на косъм

Ратификацията зависи от ПФ и БДЦ, след като БСП, ДПС, "Атака" и АБВ се обявиха "против"

Гласуването на новия дълг виси на косъм

Политически пазарлъци и совалки до последно ще решат дали правителството ще успее да прокара от втори опит поемането на външен дълг до 16 млрд. лева. Гласуването трябваше да е миналата сряда, но бе отложено със седмица заради несъгласието на АБВ и Патриотичния фронт (ПФ), които са част от управляващата коалиция. На практика ГЕРБ имат подкрепата само на Реформаторския блок (РБ), а опозиционните БСП, ДПС и "Атака" със сигурност ще са "против".

Условието на АБВ да подкрепят предложението е дългът да бъде редуциран, а след срещата във вторник с ПФ финансовият министър Владислав Горанов изрази известен оптимизъм, че може да променят негативното си мнение.

След като парламентът освободи Стоян Тонев като депутат, ГЕРБ и РБ ще разполагат общо със 106 гласа. Дори да получат подкрепата на 12-те депутати от Български демократичен център (БДЦ), чиято позиция все още не е ясна, гласовете стават 118. Ако ПФ обявят, че ще гласуват по съвест, много е вероятно част от депутатите им да подкрепят искането.

Изходът от вота зависи и от кворума в пленарната зала – при по-малко регистрирани депутати ще нужно по-малко мнозинство. Очаква се обаче БСП, ДПС и "Атака" да осигурят присъствието на всичките си депутати.

През изтеклата седмица финансовият министър проведе срещи и даде маса разяснения по предложената тригодишна програма за поемане на дълг от 8 млрд. евро, с което донякъде компенсира критиките, че решението е внесено в парламента без предварителни консултации.

Дебатът и последващото гласуване в сряда ще бъдат съпроводени с два протеста - на "Атака”, които ще организират шествие до Министерския съвет, и на БСП, които събират привърженици пред сградата на парламента.

"Деликатната" ситуация на АВБ и ПФ

Депутатите от ПФ се срещнаха във вторник с Владислав Горанов, а след това се оттеглиха на заседание на парламентарната група, на което да вземат окончателно решение.

Финансовият министър коментира, че комуникацията между коалиционните партньори става още по-добра. Горанов поясни, че партньорите на ГЕРБ в управлението са в деликатна ситуация, тъй като решенията на АБВ и Патриотичния фронт по въпроса с дълга ще се използва срещу тях от преките им политически опоненти БСП и "Атака".

Преди срещата с финансовия министър депутатът от ПФ Борис Ячев коментира, че Горанов все още не е убедил него и колегите му за необходимостта от нови заеми. "Не съм съгласен с финансовия министър, че това е сложна финансова материя, която хората не разбират и затова трябва да бъде претупана на тъмно и на бързо", каза Ячев. Според него дебатите и даването на повече информация по болезнени теми като тази дълга, помагат за по-лесното им приемане от обществото. "Липсата на диалог в коалицията доведе до сериозно изоставане във важни сектори като енергетиката", каза още Ячев.

АБВ и БСП оспорват лимита на дълга

АБВ няма да подкрепи ратификацията, "защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж и развитие", каза на пресконференция във вторник лидерът на партията Георги Първанов.

"Приемаме за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министър Горанов относно избора на банките и размера на лихвата", каза той.

По думите му няма спор и за това, че трябва да се вземе нов външен дълг, за да се върнат стари заеми. АБВ обаче оспорва сумата на бъдещите задължения, определена от финансовото министерство.

Според експертите на партията нужната сума за връщане на стари заеми била 9 млрд. лв., а не 12 млрд. лв., както твърди финансовото министерство. Там някъде между 9 и 12 млрд., има едни "буферни" средства, които не можем да приемем. Трябва да бъдем убедени", посочи още Първанов. Горанов на няколко пъти обясни, че такива са разчетите на експертите в ръководеното от него ведомство и заяви, че не е готов да намали заложения в договора с банките лимит от 16 млрд. лв.

БСП също оспори лимита на нужния външен дълг за трите години. Според зам.-председателя на партията Янаки Стоилов "по информация на финансови специалисти" за периода от 2015 до 2017 г. България трябва да погаси 2.45 млрд. евро или около 5 млрд. лв. падежиращи външни дългове. От БСП настояват за официален отговор от правителството дали част от средствата от заеми не са обещания за превъоръжаване.

Министър Горанов отхвърли тезата на социалистите, че за трите години трябва да се върнат 5 млрд. лв. стари дългове. Той за пореден път обясни, че до края на 2017 г. падежират близо 12 млрд. лв.

Според ДПС имало риск от дългова криза

Депутатите от ДПС ще гласуват против договора за посредничество по нови външни заеми, тъй като смятат, че те ще доведат до дългова криза. Партията на Лютви Местан призова останалите политически сили на същото мнение да не отсъстват от пленарната зала при гласуването.

Според Йордан Цонев, решението за нов заем е и признание за липса на реформи. ДПС ще гласува против и защото не е получило ясна обосновка и точни изчисления за необходимостта от заема. Цонев смята, че Владислав Горанов е трябвало да консултира въпроса и с опозиционните политически партии. В последните дни Горанов на няколко пъти заяви, че се е срещал с представители на БСП и ДПС.

Депутатите на ДПС нямат становище дали при евентуалното одобрение на споразумението ще сезират Конституционния съд. Причината е, че не са правили анализ дали решението противоречи на конституцията, както твърдят колегите им от БСП.

Светлин Танчев от БДЦ заяви във вторник, че принципно подкрепят тегленето на заеми, но искат да се уверят, че те ще доведат до икономически растеж.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?