Гласуването на сделката за Брекзит ще е на 14 или 15 януари

Според британския премиер критиците на сделката рискуват да навредят на демокрацията и на икономиката

Гласуването на сделката за Брекзит ще е на 14 или 15 януари

Гласуването в британската камара на общините на правителственото споразумение за излизане на Обединеното кралство от ЕС, ще се проведе на 14 или 15 януари. Това заяви в неделя министър-председателката Тереза Мей в "Шоуто на Андрю Мар" по телевизия Би Би Си.

"Дебатите ще започнат идната седмица и ще продължат през следващата, през която ще се проведе и гласуването", поясни Мей в интервюто си. В отговор на въпрос за датата на гласуването министър-председателката потвърди, че то ще е на 14 или 15 януари, независимо от вестникарски публикации, че тя може отново да го отложи.

Вестник "Сънди телеграф"писа днес, че Мей може отново да отложи окончателното гласуване в парламента на споразумението за Брекзит, три месеца преди официалната дата за напускане от Великобритания на ЕС.

Според изданието се предполага, че съветниците на Мей работят по план, предвиждащ одобряването на споразумението от парламента да бъде обвързано с условие ЕС да предостави повече отстъпки.

Вестникът посочва, че този ход има за цел да бъде намалена съпротивата в парламента срещу плана за Брекзит на министър-председателя и същевременно да осигури повече време, за да продължат преговорите с евролидерите.

Мей каза днес, че ако нейната сделка за Брекзит бъде отхвърлена, Великобритания ще се окаже на "неизследвана територия".

Описвайки какво ще се случи, ако претърпи поражение в парламента, Мей каза "Ще се окажем на неизследвана територия. Не мисля, че някой е в състояние да каже точно каква ще бъде  реакцията в парламента".

Партията на Мей е разделена по отношение подкрепата за сделката, тъй като много нейни съпартийци се опасяват, че "предпазният механизъм" за недопускане на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време.

Един от най-изявените противници на сделката в Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог написа във вестник, че е "самозалъгване" да се твърди, че коледната ваканция, докато не е бил в парламента, би могла да го убеди да промени мнението си и да подкрепи споразумението.

След като на 25 ноември миналата година ЕС и Великобритания съгласуваха сделката за условията на Брекзит, Мей е под силен вътрешнополитически натиск. Мнозинството депутати в долната камара настояват тя да съгласува отново условията на членството на Северна Ирландия в митническия съюз и единния пазар на ЕС след Брекзит.

През декември Мей беше принудена да отложи гласуването от парламента на постигнатото от нея споразумение с ЕС за условията на Брекзит поради сериозната съпротива в редиците на нейната Консервативна партия, както и на други групи в парламента на Обединеното кралство.

Великобритания напуска ЕС на 29 март. Неспособността на Мей досега да прокара споразумението си в парламента обаче тревожи водещи фигури в бизнеса и инвеститорите, които се опасяват, че Обединеното кралство се е насочило към вреден от икономическа гледна точка Брекзит без споразумение.

Британският премиер от своя страна отново започна да предупреждава за възможните последствия, ако парламентът не одобри споразумението ѝ. Пред вестник "Мейл он сънди" тя заяви, че работни места са заложени на карта и че депутатите ще изложат демокрацията на риск, ако не спазят решението от референдума от 2016 г. за излизане от ЕС.

Мей написа в днешното издание на вестника, че планът, договорен между нея и Европейския съюз, е единственият, който зачита резултатите от референдума през 2016 г., защитава работните места и осигурява сигурност на хората и бизнеса.

"Сънди таймс" съобщи, че някои депутати, включително от торите на Мей, ще се опитат да предотвратят варианта за Брекзит без споразумение. Това трябва да стане чрез предложение от тяхна страна, предвиждащо спиране на финансирането за правителството и предизвикване оттам на спиране на работата на държавните институции като това в САЩ, ако парламентът не даде подкрепа на Мей по въпроса за споразумението с Брюксел.

В същото време британският министър на здравеопазването Мат Ханкок каза в неделя, цитиран от Ройтерс, че се надява, че след коледната ваканция вероятността правителствената сделка за Брекзит да бъде одобрена се е увеличила.

"Надявам се, че шансовете сделката да бъде одобрена от парламента са се подобрили. Смятам, че ако хората са били по избирателните си райони, както направих аз, и са разговаряли с обикновени хора, то те са видели непреодолимото им усещане и желание "просто да продължим напред", каза министър Ханкок по телевизия "Скай нюз".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа