Гласуването в Полша е предупреждение към екстремистите в Източна Европа

Гласуването в Полша е предупреждение към екстремистите в Източна Европа

Поражението на националистите в полските парламентарни избори е предупреждение към подобни партии в други новопостъпили в ЕС държави, че сега, когато гласоподавателите могат да видят ползите от присъединяването към блока, общественото мнение се обръща срещу тях .

Поляците масово участваха в неделните избори, за да гласуват срещу евроскептиците консерватори - премиера Ярослав Качински и неговия брат близнак Лех, президента, и в подкрепа на проевропейската Гражданска платформа, която ще оглави следващото правителство.

„Тези две години (на управлението на Качински) бяха, може би, необходим шок, за да се събудят хората," казва Павел Швебода, началник на базирания във Варшава мозъчен тръст Демос Европа. „Полша може би е първата страна, която обръща националистическата и популистка тенденция в региона."

Анализатори казват, че повишаването на подкрепата за националистическите партии в Полша и някои бивши комунистически държави като Унгария, Латвия и Словакия отразява умората от понякога болезнените реформи, които тези държави трябваше да предприемат, за да влязат в ЕС.

Но силната реакция срещу тези партии се прояви в неделя, когато гласоподавателите затвориха вратите на парламента пред най-крайните партии отляво и отдясно. Тези партии се противопоставиха на влизането на Полша в ЕС през 2004 г. и изумиха партньорите от ЕС през 2006 г., когато се присъединиха към правителството на премиера Качински.

Крайнодясната Лига на полските семейства и лявата Самоотбрана спечелиха общо 3 процента. За сравнение - през 2005 г. те имаха около 15 процента.

Влиянието на тези партии за постепенното отклоняване от проевропейската политика на предишните полски правителства беше значително, казват анализатори. Те бяха в първите редици на разприте с другите държави от ЕС за европейския договор, свободното движение на капитали, земеделието и  риболова.

Словесните нападки срещу Германия и Брюксел, подкрепата за смъртното наказание и антихомосексуалистките настроения допълнително изолираха най-голямата бивша комунистическа страна, членуваща в блока. Някои други новопостъпили в ЕС страни трудно прикриват облекчението си от изхода на гласуването в неделя. "Виждаме, че в Полша политическа нагласа се пренасочва от (подкрепа за) екстремистките партии по-близо към центъра," казва външният министър на Чехия Карел Шварценберг. "Очаквам новото дясноцентристко правителство да сътрудничи повече в ЕС."

Анализатори казват, че поражението на братята Качински и техните бивши съюзници е урок за други популистки партии. "Тези избори са доказателство, че страстният национализъм, възприет от правителството (на Качински) не може да бъде ползотворен в европейските страни," каза Доминик Моаси, изтъкнат френски коментатор пред полския ежедневник "Газета виборча".

Популистките партии се възползваха от неизкоренените страхове в някои страни, че членството в ЕС ще навреди на по-бедните слоеве от обществото и ще накърни крехката им национална идентичност, подтисната по време на наложения от Съветския съюз комунизъм.

Но трите години членство в ЕС до голяма степен успокоиха тези страхове, а икономическият разцвет, свободата на придвижването и притока на пари от ЕС убедиха много от някогашните скептици. В Полша фермерите, които преди се противопоставяха на ЕС, сега са сред най-големите почитатели на блока.

Младите гласоподаватели освен това показват нетърпимост към старомодния национализъм и социалния консерватизъм, които станаха запазена марка на правителството на Качински. Благодарение на масовото гласуване на младите, избирателната активност се повиши до едно от най-високите нива, откакто Полша се раздели с комунизма през 1989 г.

"Искам положението на Полша в международен план да се промени," казва Ага Ошкодар, 21-годишна полска студентка, гласувала за Гражданска платформа. "Надявам се, че ще бъдем по-отворени към сътрудничество с другите страни."

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?