"Главболгарстрой" напира да строи магистрала "Рила"

Строителният гигант "Главболгарстрой" (ГБС), собственост на Симеон Пешов, официално поиска да строи магистрала Рила, която ще свързва София с курорта Боровец.

Фирмата е заявила интерес към изграждането на Далечен южен обход на гр. София (Дупница – Самоков – Богородица – "Тракия" – "Хемус") по реда на Закона за концесиите, съобщиха в петък от Национална агенция "Пътна инфраструктура".

ГБС са представили своя проект за пътя пред ръководството на НАПИ и представители на транспортното и регионалното министерство.

Днешната презентация е част от действията за подготовка на процедура за предоставяне на концесия за строителство, както предвижда законодателството, обясняват от пътната агенция. ГБС вече е извършил за своя сметка предпроектни проучвания за магистралата.

В рамките на законно установения тримесечен срок от писменото заявяване на заинтересованото лице, агенцията трябва да го уведоми за решението си да откаже или да започне подготовка за концесия, съобщиха още от НАПИ

Инициативата на заявилото интерес лице обаче не поражда за него права или привилегии в евентуална процедура за предоставяне на концесия, уточняват от агенцията.

ГБС заяви желанието си да строи магистрала от София до Боровец още през 2007 г., когато беше направена първа копка на мащабния проект за ски и ваканционен комплекс "Супер Боровец". ГБС е акционер в проекта и главен изпълнител. Мажоритарен собственик е фондът на султана на Оман, а другите акционери са фондът "Екуест" и Община Самоков.

Идеята е новото шосе да улесни пътя на туристите до курорта с 40 км нови писти, хотелски комплекси, голф игрища и ваканционни имоти, който преди две години беше оценен на 600 млн. евро. В условията на световна финансова и икономическа криза обаче за проекта не се чува нищо.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?