"Главболгарстрой" ще бъде дадена на прокуратурата за скандална сделка

Бургаска община ще изпрати в прокуратурата документите по скандалната сделка със строителната фирма "Главболгарстрой" за ремонт на покрива на Летния театър в града, за да се произнесе по законността ѝ. Това съобщи общинският съветник от СДС Владимир Павлов, който е и член на Комисията по общинска собственост към местния парламент, цитиран от Бургас.инфо.

Летният театър в Бургас стои затворен от септември м.г. заради спор на общината с "Главболгастрой" за сума от 1 млн. лева, която строителите настояват да им се изплатят.

Фирмата на Симеон Пешов печели обществена поръчка през 2006 г. за ремонта на покрива, като в договора за възлагане на проекта е записана цена 2.5 млн. лева без ДДС, които са изплатени. Според Павлов обаче е нарушен Законът за обществените поръчки, защото фирмата почнала работа преди сключването на договора. Сделката е прокарана от бившия бургаски кмет Йоан Костадинов.

След монтирането на новия покрив на театъра, от "Главболгарстрой" претендират за нови 1 млн. лева заради допълнителни строително-монтажни работи. Общинският съвет в Бургас отхвърля искането, а фирмата заплашва, че ще си търси правата в съда и сезира РДНСК, че съоръжението е незаконно.

В крайна сметка Комисията по общинска собственост се съгласява да изплати допълнителни 670 хил. лева на "Главболгарстрой", вместо искания милион.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес