Главчев не се чувства ”похарчен” от ГЕРБ

Борисов питал Нинова може ли да се излезе по друг начин от ситуацията освен с оставка, но тя отговорила с ”не”

Главчев не се чувства ”похарчен” от ГЕРБ

Подалият оставка председател на парламента Димитър Главчев заяви, че нито за момент не се е почувствал жертва, нито пък ”похарчен” от ГЕРБ.

Той коментира в събота пред бТВ, че и днес би постъпил по същия начин, както в деня, в който изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова.

В средата на ноември председателят на парламента Димитър Главчев плати с поста си за опита си да тушира скандал с опозицията в НС, породен от реплики на Бойко Борисов, че има "депутати, замесени с наркотрафик".

Главчев подаде исканата от БСП оставка по настояване на министър-председателя, който така подари първата символична победа на опозицията в сегашния парламент. Така беше преодоляна очертаващата се парламентарна криза след решението на БСП да напусне НС, докато Главчев не подаде оставка.

”Всичко, което съм направил в тази поредица от събития, щях да го направя по същия начин”, увери в събота той.

Главчев каза, че въпросът не опира до лидера на БСП Корнелия Нинова и би постъпил по същия начин с който и да е народен представител, който не спазва правилника на НС, тъй като ролята на председателя е да съблюдава за правилника.

”Какъв пример дават депутати, които коват законите, ако не ги спазват”, коментира Главчев.

”Говорихме и с премиера Бойко Борисов, като председател на партия обаче. На самото събиране на Председателския съвет той каза: Аз съм тук като лидер на партия, не като премиер. Не е оказвал никакво въздействие и от самото начало каза, че е там като лидер на партия”, заяви Главчев.

”Нещо повече – обърна се към лидера на БСП г-жа Нинова и каза: „Може ли по някакъв друг начин да излезем от ситуацията, а не с оставката на председателя на Народното събрание?”. Нинова заяви категорично ”Не”, разказа Главчев.

”Председателят на НС трябва да осигурява реда в залата и да протичат нормално парламентарните заседания. Не мога да си сложа такава отговорност на раменете, че заради мен няма да влиза цяла парламентарна група”, мотивира Главчев решението за оставката.

Той заяви, че оставката е личен акт и всеки човек решава за себе си как трябва да постъпи в определена ситуация.

Главчев допълни, че е останал в парламента, защото са му се обадили много избиратели с думите: ”Остани, ние сме гласували за теб, не може да ни предадеш”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?