Главчев вероятно ще замени Цачева в тясното ръководство на ГЕРБ

Главчев вероятно ще замени Цачева в тясното ръководство на ГЕРБ

Бившият председател на парламента Димитър Главчев ще влезе в неделя в партийното ръководство на ГЕРБ. Депутатът, който плати с поста си за опита да тушира скандал с опозицията в НС, породен от реплики на Бойко Борисов, че има "депутати, замесени с наркотрафик", ще бъде компенсиран, както предложи Цветан Цветанов в деня на оставката му. 

Народният представител най-вероятно  ще заеме мястото на правосъдния министър Цецка Цачева в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, научи Mediapool от свои източници в партията.  Другата възможна опция е била той да измести от поста в Изпълнителната комисия на формацията шефката на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова, но тази идея е отпаднала, твърдят управляващите. 

Рокадите ще се случат в неделя на конгрес на ГЕРБ. Висшият форум има отчетно-изборен характер, но изненади не се очакват.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ се води тясното партийно ръководство, но не действа на принципа, който ръководи останалите партии у нас.  Органът по-скоро е проформа, няма регулярни заседания, а в редките случаи, когато се свиква негово заседание, то по-скоро е извънредно и служи за верифициране на политическо или кадрово решение на Борисов.

Въпреки това постовете в него са престижни.  В изпълнителната комисия влизат лидерът на ГЕРБ, тримата му заместници и още 7 членове.

Досега освен председател на парламента, какъвто вече не е, Главчев беше в друг партиен орган – контролната комисия на партията, от която ще излезе.

Членове на формацията твърдят пред Mediapool, че рокади ще има и там, но те ще са по-скоро козметични.  "Контролната комисия, ако не се лъжа, никога не се е събирала. Това е синекурна история, понеже другите партии имат подобен орган да пази уставите им, и ние имаме", каза представител на ГЕРБ. 

Форумът на партията ще преизбере лидера си за пореден път. Очаква се нов мандат на старите си позиции да получат и тримата му заместници – Цветан Цветанов, и кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. 

От ГЕРБ коментираха неофициално, че с решението си да замени Цачева с Главчев, министър-председателят за пореден път показва, че е готов да мине през най-лоялните си хора, за да запази "визията" на формацията. 

Цачева бе номинирана в последния политически момент като кандидат-президент от ГЕРБ. След като загуби изборите, лидерът на партията заяви, че не е искал да печели вота. В последствие тя бе изместена от преференциални гласове за депутатската листа на ГЕРБ в Плевен и не влезе в парламента.  Бе утешена с поста министър на правосъдието, но предходният министър на правосъдието Екатерина Захариева стана наблюдаващ вицепремиер в областта и оглави външно министерство. 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?