Главен експерт от фонд "Земеделие" обвинен за търговия с влияние

архивна снимка БГНЕС

Пловдивската окръжна прокуратура е повдигнала обвинение срещу главен експерт в Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в събота.

36-годишният мъж е бил задържан с получен подкуп в белязани 5 хиляди лева на бензиностанция в София на 2 септември. Това била втората част от искан от него рушвет от от собственик и управител на търговско дружество, регистрирано в пловдивското село Строево, за да повлия на решение на фон "Земеделие" в полза на фирмата.

Работата по случая е започнала в края на юли след сигнал от земеделски производител от област Пловдив, който е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на Държавен фонд "Земеделие".

В хода на разследването е установено, че задържаният служител на ДФЗ е поискал от земеделския производител по 5000 лева за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд "Земеделие" за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

Извършени са обиск на самото лице и претърсвания и изземвания на автомобили, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде поискано от съда вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража". Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което той е обвинен, е лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лв., пише в съобщението.

Споделяне

Още от България