Главен прокурор и премиер не виждат проблем с SMS-те между Божков и Горанов

Иван Гешев: "Не си причиних" това да ги чета

Главен прокурор и премиер не виждат проблем с SMS-те между Божков и Горанов

Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Бойко Борисов демонстрираха, че не виждат абсолютно нищо нередно в публикуваните от Васил Божков разговори с Vladi Goranov, стана ясно в събота. Само преди три месеца Гешев лепна на Божков етикета  "един от най-опасните българи след 89-та година".

Главният прокурор каза, че дори не е прочел пуснатите във фейсбук текстовите съобщения, но други прокурори ги били чели и не намирали нищо особено в тях. Премиерът Борисов каза, че той също е срещал с Божков, когато бизнесменът не е бил обвиняем.

Гешев: Няма причина за някаква наказателно-правна реакция

"Не си причиних това да чета тези SMS-и. Разбрах, че има публикувани някакви SMS-и. Колегите, които го четоха казаха, че в тях не виждат причина за някаква наказателно-правна реакция", каза Гешев.

В своята фейсбук страница в петък Васил Божков пусна скрийншот от два чата с финансовия министър Владислав Горанов - един от началото на 2018 г. и един от началото на 2020. Съдържанието им цели да подкрепи тезата на обвинения в 11 престъпления и укриващ се в Дубай бизнесмен, че ако е имало протекция върху хазартния му бизнес, то тя е идвала от Владислав Горанов.

От финансовото министерство отказаха коментар по случая, а вицепремиерът Томислав Дончев потвърди наличието на такава комуникация, но според него тя показва единствено, че Горанов и Божков са се уговорили да се срещнат.

Това е част от защитната стратегия

Главният прокурор каза, че разпространените съобщения са просто част от защитната стратегия на Божков. Той определи развитието на ситуацията като "поредната серия от един несвършващ сериал". Иван Гешев пак каза, че Васил Божков е "едно от лицата, които в годините на криминалния преход са се чувствали недосегаеми".

"Гледам неща, които са се случващи вече. Матрицата е една и съща", дабави Гешев и припомни за сходния случай с банкера Цветан Василев, който все още пребивава в Белград. Васил Божков се премести в Дубай.

Гешев казва, че прокуратурата не обвинява хора по списък, а по доказателства.

"Божков не е първият в списъка. А и да си спомним, че преди Божков към наказателна отговорност беше привлечен Цветан Василев, макар и задочно, той е изправен пред българския съд. Същото и с Миньо Стайков, който също е изправен пред съда. Решенията за повдигане на дела се вземат от наблюдаващия прокурор на базата на доказателства", каза Гешев.

Макар да твърди, че не е чел чата между Божков и Горанов, главният прокурор започна да прави политически интерпретации по въпроса:

"Поредният случай се използва в зависимост от интересите на определени политически сили. Аз ги наричам, част от тях, анархолиберални кръгове. Не, че са приятели (с Божков и другите подсъдими и обвиняеми – б.р.), просто те се сдружават по интереси. Наричам това "клуб по интереси". Интересът им е да защитят себе си, парите си и се обединяват пред общия враг. Общият враг е пракуратурата и в най-общ план – държавата".

Според него за разликата от държавните кръгове "анархолибералните кръгове" не са длъжни да спазват правилата и законите.

Преди ден Божков публикува два скрийншота от разговори с контакт, отговарящ на имената на финансовия министър Владислав Горанов. Преди това обеща да публикива "документи", но това не се случи.

От разговора му с "Vladi Goranov" обаче личи, че бизнесменът може във всеки един момент да се оплаче от действията на чиновниците на министъра и да търси съдействие.

Изявлението на главния прокурор е знак, че ще бъдат игнорират всички опити на Божков да разобличи хората, с които е работил в изпълнителната власт довчера.

Хазартният бпс коментира преди седмица в интервю пред бТВ, че държавата се управлява от хунта, че Борисов е мутра, а Пеевски стои в сянка като паяк и дърпа конците, включително чрез назначения си главен прокурор Иван Гешев.

Борисов: И аз съм се виждал с Божков

Премиерът Бойко Борисов също обясни, че не вижда никакъв проблем в изнесената комуникация на неговия министър с Васил Божков.

"И аз съм говорил с Божков. С Домусчиев и с Божков. Казах ви, дотогава нямаше такива обвинения. Нормално беше да се разговаря, както ми се обаджат от "Шел", от ОМВ, от "Лукойл", от всички газови компании, ако щете. Ние сме изпълнителна власт и трябва да работим", каза Борисов.

В отговор на въпрос дали есемесите между министър и бизнесмен са нормален начин за комуникация премиерът каза: Той не е бил в качество на обвиняем. Нещо произлязло ли е от тази среща. Някакво облагодателстване имало ли е?"

Той допълни: "Божков беше като всички бизнесмени в България, с когото сме се чували и срещали в различни съвети и формати. Когато неговите съдружници (братя Найденови от "Ефбет") от неговата къщичка изнесоха информация, така се стигна до този казус. Никой преди това по никакъв начин не го е третирал по никакъв начин различно от останалите".

Споделяне

Още по темата

Още от България