Главната администраторка на Хонконг призова отново за диалог с протестиращите

Главната администраторка на Хонконг Кари Лам

Главната администраторка на Хонконг Кари Лам призова отново продемократичните протестиращи да прекратят насилието и да започнат диалог, след като най-богатият човек в града призова властите да предложи изход на участниците в протестите, повечето от които са младежи, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица правителството обеща да отмени окончателно законопроект за екстрадицията, който предизвика тримесечни протести. Това обаче не успокои протестиращите, чиито искания включват демократични реформи и отговорност на полицията. Участници в протестите причиниха щети на спирки на метрото, запалиха огньове по улиците и блокираха движението, принуждавайки полицията да използва сълзотворен газ.

Лам заяви, че ескалацията на насилието, довела до задържането на над 150 души от петък насам, ще задълбочи разделението и ще удължи пътя до възстановяването. Тя подчерта, че решението ѝ да оттегли законопроекта за екстрадицията показва искрения ѝ стремеж да изцели обществото и да възстанови мира. Властите се готвят да се срещнат с хората, добави тя на пресконференция, отправяйки и призив за спиране на насилието.

91-годишният милиардер Ли Кашин заяви в запис, излъчен по местна телевизия, че лятото на размирици е най-тежката катастрофа от Втората световна война. Той определи младежите като "господарите на нашето бъдеще" и призова правителството да прояви както справедливост, така и милосърдие, за да бъде решена кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?