Главната редакторка на закрит заради подслушване британски вестник бе оправдана

Анди Коулсън и Ребека Брукс

Бившият главен редактор на британския в. "Нюз ъв дъ уърлд" Ребека Брукс беше оневинена по делото за подслушване на телефони, а Анди Коулсън, който също беше главен редактор в закрития таблоид, беше признат за виновен, предадоха във вторник световните агенции.

Брукс, която ръководеше британския клон на медийната империя на магната Рупърт Мърдок, беше оправдана от лондонски съд по обвиненията в участие в заговор за подслушване на телефони и незаконни плащания.

По делото бяха оправдани също така съпругът ѝ Чарлз, бившата ѝ секретарка Черил Картър и шефът на сигурността в "Нюз интернешънъл" Марк Хана, които бяха обвинени в опит за възпрепятстване на разследването. Бившият управляващ редактор на "Нюз ъв дъ уърлд" Стюарт Кътнър беше оправдан по обвиненията в подслушване на телефони.

Коулсън, който беше съветник по медийните въпроси на британския министър-председател Дейвид Камерън, беше признат за виновен в участие в заговор за подслушване на телефони и го грози присъда лишаване от свобода.

Подслушванията са били извършвани в периода 2000-2006 г. и са засягали стотици хора, включително знаменитости като британския принц Хари, съпругата на брат му принц Уилям - Кейт Мидълтън, и актьора Джъд Лоу.

Заради скандала с подслушванията собственикът на известното издание - австралийският магнат Рупърт Мардок - го закри.

Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви по-късно днес, че е сгрешил, като е назначил Анди Коулсън през 2007 г. за свой медиен съветник, предаде Ройтерс. Преди това говорител на премиера каза, че Камерън стои зад обещанието си да поднесе "дълбоки извинения", след като Коулсън беше признат за виновен по делото за подслушване на телефони.

Камерън каза пред парламента през 2011 г., че ще направи подобно извинение, ако се окаже, че Коулсън го е излъгал и всъщност е знаел за подслушванията, извършвани от закрития вече таблоид.

Попитан дали Камерън стои зад обещанието си да се извини, негов говорител заяви: "Думите на министър-председателя, казани пред парламента, изцяло остават в сила."

В предварително записан клип Камерън заяви, че поднася "пълно и искрено" извинение за назначаването на Коулсън. "Крайно съжалявам, че го наех. Това беше грешно решение", каза британският премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят