Главната управляваща партия в Италия загуби частични избори

Андреа Фрайлис

Антисистемното Движение "Пет звезди", което е главната управляваща партия в Италия, претърпя поражение от левоцентристки опозиционен кандидат на първите избори за запълване на овакантено място през мандата на сегашния парламент, предаде ДПА.

Според официални резултати, оповестени в понеделник от вътрешното министерство, журналистът Андреа Фрайлис, подкрепен от Демократическата партия и други левоцентристки сили, е спечелил 40,5 процента от гласовете на вчерашните избори в Каляри, област Сардиния. Лука Касили от Движение "Пет звезди" е получил 29 процента, а Даниела Ноли, представляваща десноцентристка коалиция, е събрала 27,8 процента. Избирателната активност е била едва 15 процента.

Резултатите са изненадващи предвид голямата популярност на популисткото правителство на Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига".

Объркване предизвиква фактът, че десноцентристката коалиция, участвала в изборите, е включвала Лигата и партията на бившия премиер Силвио Берлускони "Напред Италия", която е национална опозиционна сила.

До изборите в Каляри се стигна след оттеглянето на депутата от Движение "Пет звезди" Андреа Мура, изгонен от своята партия заради отсъствия от работа.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?