Главните точки в пътната карта за мир между израелци и палестинци

Пътната карта, която израелското правителство одобри вчера с известни резерви, предвижда поетапно създаване до 2005 г. на палестинска държава, която да съжителства мирно с Израел.

Документът на четворката посредници /САЩ, Русия, ЕС и ООН/ бе представен на 30 април на палестинците и израелците. Главните точки в него:

ПРЕАМБЮЛ:
- решението за съжителство на две държави - израелска и палестинска, е възможно при условие че тероризмът и насилието бъдат прекратени.
- палестинското ръководство трябва да се бори ефективно срещу тероризма и да зачита принципите за демокрация и свобода.
- Израел трябва да бъде готов да работи за създаване на палестинска държава.
- споразумението ще сложи край на израелско-палестинския конфликт, както и на окупацията на завладените от Израел през 1967 г. територии и ще доведе до признаване от страна на арабските държави на правото на Израел да живее в мир и сигурност. То ще съдейства също за напредък на мирните преговори със Сирия и Йордания.

ПЪРВА ФАЗА:
Край на тероризма и насилието, нормализиране на живота на палестинците и създаване на палестински национални институции.
- Палестинците се ангажират да прекратят незабавно насилието и да започнат преговори с Израел по въпросите на сигурността.
- Палестинците започват политически реформи и подготвят създаването на държава, изработвайки по-специално своя конституция
- Израел се изтегля от окупираните след 2000 г. палестински сектори и преустановява изграждането на еврейски селища.
- палестинското ръководство признава недвусмислено правото на Израел да съществува в мир и сигурност и приканва за безусловно прекратяване на огъня и на призивите към насилие.
- израелските ръководители се ангажират недвусмислено да работят за изграждане на суверенна и жизнеспособна палестинска държава. Първата фаза, която е от решаващо значение, набляга върху изискванията за сигурност: палестинците трябва да предприемат арести на тези, които смятат да продължат да извършват актове на насилие, и да разрушат инфраструктурите на терористите, конфискувайки по-специално оръжията им.
- Израел трябва да положи усилия за възстановяване на доверието и да се откаже от наказателните акции /разрушаване на къщи, експулсиране, конфискации и прочие/. Ще бъдат създадени механизми за контрол върху изпълнението на тези ангажименти.
- палестинците трябва да изградят демократични структури, а Израел трябва да им окаже помощ в тази насока, чрез проява на хуманитарни жестове, като отвори отново палестинските институции в Източен Ерусалим и премахне незаконните еврейски селища в палестинските територии.

ВТОРА ФАЗА
Включва усилията за изграждане от юни до декември 2003 г. на независима палестинска държава с временни граници. Израел ще съдейства за териториалната приемственост на тази държава.
- Ако четворката посредници прецени, че условията са подходящи, ще бъдат организирани палестински избори.
- Четворката посредници в консултация със страните ще свика международната конференция с оглед подновяване на усилията за постигане на цялостен мир в Близкия изток.
- Четворката посредници ще съдейства за признаване на тази държава от ООН.

ТРЕТА ФАЗА:
Тя трябва да укрепи временната палестинска държава и нейните институции, а също сигурността в района. Предвижда се началото на преговори за окончателно решение на израелско-палестинския въпрос.
- Организиране на втора международна конференция в началото на 2004 г. за създаване на палестинска държава с постоянни граници до 2005 г. Програмата включва и решаване на въпроса за Ерусалим, за палестинските бежанци и за еврейските селища.
- След тази фаза израелско-палестинския конфликт трябва да бъде окончателно решен и арабските страни трябва да нормализират отношенията си с Израел.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?