Главният архитект на Пловдив е обвинен за събарянето на тютюневия склад

Румен Русев е извършил близо 60 нарушения, твърди прокуратурата

Главният архитект на Пловдив е обвинен за събарянето на тютюневия склад

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на главния архитект на града Румен Русев за събарянето на емблематичния тютюнев склад на ул. "Одрин" през март. Заедно с него към наказателна отговорност е привлечен представителят на фирмата-собственик "Одрин 8" ЕООД Георги Бранеков.

Според разследващите Русев е извършил близо 60 нарушения на нормативната база, регламентираща проектирането, изработването на устройствени планове, издаването на т.нар. скици-визи и тяхната презаверка, както и издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване.

С действията си той е допринесъл за "осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство". От прокуратурата подчертават, че тютюневият склад е обявен за паметник на културата още на 22 март 2000 г.

Сред нарушенията на Русев са издадени заповеди за изменение на регулационни планове, вместо кмета Иван Тотев и без това да е съгласувано с министерството на културата, неправомерно презаверяване на скици-визи, издаване на две разрешения за строеж, въпреки липсата на одобрени инвестиционен и идеен проекти и отново без съгласуване с културното ведомство, както и презаверка на описаните разрешения за строеж без да са отстранени нередностите в документацията на фирмата "Одрин 8".

На Бранеков е повдигнато същото обвинение – като организатор на престъпната дейност на Русев. Предсавителят на фирмата-собственик ще отговаря и за документно престъпление заради използването на преправено удостоверение от културното министерство, според което тютюневият склад не е в списъка със защитени културни ценности.

"Преправката е била в частта от съдържанието, удостоверяваща статута на "сградата на ул. "Одрин" № 8, кв. 165, пл. 610 в гр. Пловдив", като наместо действителния текст е било вписано, че сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност и същата попада "извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност "Тютюнев склад на ул. "Одрин" в гр. Пловдив" и е "извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник", съобщават от държавното обвинение.

На двамата обвиняеми са определени гаранции от по 2000 лева. Те са заплашени от затвор между 1 и 5 години, както и от глоба 5000 до 15 000 лева. Бранеков може да получи и до 8 години зад решетките заради използването на фалшив документ.

"По делото е приобщена и компютърна кореспонденция, касаеща корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове, като тези практики продължават да се разследват", добавят лаконично разследващите без да се уточнява защо не е повдигнато обвинение за корупция или търговия с влияние, щом има подобни доказателства.

Освен това прокуратурата вече е протестирала пред строителния контрол в Пловдив издаването на разрешението за строеж, въз основа на което бе съборен тютюневият склад. Предстои да бъдат атакувани и подробните устройствени планове, свързани с промяна на уличната регулация, предназначението на имота и начина на застрояване.

Събарянето на склада предизвика сериозно гражданско недоволство и дори протест с жива верига около сградата. Тогава кметът Иван Тотев се оправда с документ от Националния институт за недвижимо културно наследство, който впоследствие се оказа преправен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?