Главният архитект на Шабла отнесе глоба заради къщата на сина си

снимка Дунав мост

Главният архитект на Шабла Татяна Нейкова бе глобена с 10 000 лв. заради конфликт на интереси, свързан с разрешен строеж на къща в полза на нейния син. Това става ясно от съобщение на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Татяна Нейкова е на тази позиция от 12 години, а през 2013 година е издала разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в село Тюленово.

Сградата е с площ от 173 кв. м. и подземен етаж от 114 кв. м. През 2016 година разрешението за строеж е продадено на сина на Нейкова - Иван Нейков.

На 2 януари миналата година той е подал молба за презаверяване на разрешението за строеж, което е било подписано от майка му още на същия ден. През август 2019 година майката е допълнила разрешението за строеж, като е одобрила проект за промяна на инвестиционните намерения. С него общо разгърната застроена площ на сградата е увеличена почти двойно - до 313 кв. м.

Нейкова е обяснила, че е била длъжна да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж, независимо, че става дума за нейния син. Според Нейкова тя не е можела да си направи отвод, тъй като в общината няма друг служител, който да има правоспособност да подписва тези документи.

Антикорупционната комисия твърди, че Нейкова два пъти е упражнила правомощия като главен архитект в интерес на своя син.

За случая стана ясно от съобщение на Асоциацията на парковете в България. През миналата година заместник-кметът на Шабла Цветелин Йорданов обясни, че в строежа няма нищо незаконно.

Регулационните планове на село Тюленово са от 1990 година, а до брега на морето има издигнати десетки къщи. Кметът на Шабла Мариян Жечев твърди, че теренът не е от защитената зона, простираща се край морето.

Тома Белев от Асоциацията на паркове обаче твърди, че имотът е в защитена територия за птиците по "Натура 2000".

Споделяне

Още по темата

Още от България