Главният архитект на София обвини кмета на "Младост" в рекет на инвеститорите

Главният архитект на София обвини кмета на "Младост" в рекет на инвеститорите

Аз нямам проблем с районния кмет на "Младост". Проблем с нея имат всички инвеститори и строители, които вложиха парите си в района. Така главният архитект на София Здравко Здравков коментира критиките на кмета на района Десислава Иванчева към промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, изготвени от администрацията и внесени в парламента от депутати от ГЕРБ.

Главният архитект на практика обвини Иванчева в рекет на инвеститорите, тъй като документите им се бавели необосновано дълго от районната администрация. "Папки стоят и прашасват по 3 - 4 месеца. Ако искате да рекетирате инвеститорите, кажете си го в прав текст", добави Здравков.

В края на миналата седмица Иванчева обяви в писмо до медиите, че измененията ва закона за устройство на Столичната община не са консултирани с нея, въпреки че в мотивите към тях се посочвало, че има становища от всички районни кметове. Освен това обяви, че планираната зона за високо строителство край бул. "Цариградско шосе" ще доведе до застрояване на озеленени в момента части от район "Младост" и ще затрудни трафика.

В понеделник Здравков обясни, че коментарът по забележките на Иванчева е излишен, тъй като законопроектът и бил подложен на публично обсъждане преди да бъде внесен и е бил представян на няколко пъти. Той препоръча на районният кмет да чете повече. "Трудно е да правя коментар , защото не мога да чета всички глупости, които пише във Фейсбук", коментира Здравков.

С избирането си Иванчева обяви, че ще се бори срещу застрояването на "Младост", включително като спре издаването на разрешения за строеж за конфликтни части от района. Преди да бъде избрана за кмет тя беше начело на граждански протести срещу строежи в зелените площи. На предсрочните избори за районен кмет тя спечели с голяма преднина пред кандидата на ГЕРБ. Още от началото на мандата си Иванчева и администрацията на Столична община са в обтегнати отношения.

Споделяне

Още по темата

Още от България