Главният архитект на София против узаконяването на незаконни сгради

Главният архитект на София Здравко Здравков. Сн. БГНЕС

Против предложението на депутати от ГЕРБ да се даде възможност за узаконяване на незаконни постройки се обяви главният архитект на София Здравко Здравков. Според него това ще насърчи строежите без документи.

Здравков коментира, че липсата на възможност за узаконяване на незаконни постройки, направени след 1 април 2001 г., е дисциплинирала инвеститорите и броят на незаконните строежи е намалял. Отварянето на възможност за получаване на документи за незаконно здание, щяло отново да насърчи строителството без разрешения, смята Здравков, който участва във форум за развитието на офис площите в страната.

Според вносителите на промените в закона обаче липсата на механизъм за узаконяване в последните години не е довела до спад на незаконното строителство, тъй като хората се надявали на нова амнистия.

Регистър на незаконните строежи в страната няма. Идеята за узаконяването им идва година и половина преди местните избори през 2019 г. Евентуалната възможност за узаконяване на строежите без книжа ще засегне и постройките в ромските квартали.

Здравков коментира още, че трябва да се създадат стимули за инвеститорите в офис площи да изграждат и бизнес центровете така, че да съчетават няколко функции. Освен място за бизнес, те трябвало да са и място за живеене и за забавление и отдих.

Според Здравков бизнес зоните в момента на практика работят от 7 до 19 часа, кафенетата и ресторантите в тях са пълни само по обяд, а хиляди хора пътуват по 15 км в едната посока, за да стигнат от жилището до работното си място. За пример главният архитект даде бизнес зоната в местността "Къро" край бул. "Цариградско шосе". По думите му там работят 22 хил. души, а живеят само 2000.

"Трябва да намерим баланс", коментира Здравков. Иначе подобно нещо можело да се случи в други бивши индустриални зони в града, които постепенно се превръщат в офис пространства. За пример той посочи кв. "Хладилника" и терените около "Парадайз мол". "Ако тук вкараме 20 000 души и те паразитират с колите си в града, ще направим още една тапа. "Цариградско шосе" и Околовръстното не може да станат с по 8 ленти, за да няма задръствания", коментира главният архитект.

Според Атанас Гаров, управляващ партньор в Garitage Investment Management, законодателството в момента е направено така сякаш всички проекти са за по една сграда, а не се взима предвид комплексното развитие на цели зони.

"Големите инвестиции не са добре разбрани и познати, а се правят законови наредби за единични сгради", посочи Гаров в коментар на промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община.

Наредбите, свързани с промените в закона, ще бъдат приети до половин година, каза Здравков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?