Главният архитект на столичния "Младост" официално се кандидатира за районен кмет

Главният архитект на столичния "Младост" официално се кандидатира за районен кмет

Главният архитект на столичния "Младост" Стефан Стефанов официално се кандидатира за кмет на района. Той е издигнат от инициативен комитет, а преди повече от месец от БСП обявиха, че подкрепят кандидатурата му.

Инициативният комитет, който издига Стефанов за районен кмет, ще се регистрира във вторник в общинската избирателна комисия.

"Издигаме арх. Стефан Стефанов за кмет на "Младост", защото той познава проблемите и знае как да ги реши. Ползва се с широка подкрепа, въпреки че е независим. По този начин той ще може да продължи да търси решения на проблемите, свързани с презастрояването, автомобилния трафик, липсата на паркинги и на достатъчно паркова среда", съобщи председателя на инициативния комитет Теменужка Кръстева.

Стефанов работи в районната администрация на "Младост" от лятото на 2017 г., когато кмет е Десислава Иванчева. Иванчева обяви, че се кандидатира за кмет на София, а арестуваната заедно с нея бивша нейна заместничка Биляна Петрова ще се бори за кмет на район "Младост".

Стефанов първоначално беше началник на отдел "Инвестиции и контрол по строителството", а след това зае и поста на главен архитект на района.

Той влезе в публичното пространство след ареста на Иванчева, когато заедно с назначения за изпълняващ длъжността кмет арх. Румен Русев обявиха, че в района са забавени десетки преписки свързани със строителство и устройствени процедури, които трябва да придвижат.

Наскоро Стефанов влезе в задочен спор с кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя го обвини във Фейсбук, че саботира преговорите на общината със собственици на частни терени в "Младост". Повод за думите ѝ беше издадено от Стефанов разрешение за строеж на един от тези имоти. Фандъкова поиска и оставката му.

Стефанов отговори задочно, че в случая си е свършил работата професионално и е спазил законите и етичните стандарти. Той се аргументира с това, че няма законова пречка за издаването на разрешението за строеж. А собствениците на имота декларирали, че не желаят да го заменят с друг - общински, тъй като преговорите за това, започнати през 2017 г. от районната администрация, не довели до резултат. Наскоро Фандъкова обяви също с пост във Фейсбук, че е постигнато съгласие за замяна на няколко спорни имота в "Младост", включително и този до бл. 401, довел до спора между Фандъкова и Стефанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България