Главният епископ на германската католическа църква се извини за сексуалните посегателства от свещеници

Главният епископ на германската католическа църква се извини на всички жертви, подлагани на сексуален тормоз от свещеници след среща в петък с папа Бенедикт Шестнайсети и съобщи, че Светият отец го е насърчил да предприеме действия за решаване на проблема, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Архиепископ Роберт Зьолич, който ръководи Германската епископска конференция, изтъкна, че германската църква е започнала разследване на твърденията за сексуални посегателства и предприема мерки за предотвратяване на повторни случаи. Зьолич отбеляза, че педофилията не е характерна само за Католическата
църква.

През последните седмици станаха известни 100 случая на малтретиране в германските католически институции, включително и в престижния Регенсбургски хор, ръководен от брата на папата между 1964 и 1994 г.

Освен случаите в Германия и Ирландия трима свещеници в католическо училище в Австрия бяха освободени от духовните си задължения тази седмица, след като се появиха предположения, че са замесени във физическо и сексуално малтретиране, посочва Асошиейтед прес. Двама други свещеници в Австрия се оттеглиха във връзка с подобни обвинения. В Холандия католическите епископи започнаха независимо разследване на повече от 200 предполагаеми случаи на сексуални злоупотреби с деца от свещеници в църковни училища и се извиниха на жертвите.

Църквата трябва да обмисли реформа на изискването за безбрачие на католическите свещеници, изрази мнение архиепископът на Залцбург Алоис Котгасер в момент, когато в страната бяха разкрити поредица от случаи на сексуален тормоз, извършен от църковни служители, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

"Времето и обществото се промениха. Църквата трябва да се запита дали може да поддържа този начин на живот, или трябва да го промени", изтъкна Котгасер в интервю за австрийското обществено радио ORF Залцбург.

Обетът за безбрачие на свещениците съществува единствено в католическата от монотеистичните религии. Ватиканът днес отново отказа да го преразгледа. Папата каза, че обетът за безбрачие е свещен, тъй като е знак за пълното посвещаване на свещениците на Бог и на неговите дела.

Въпросът обаче е разискван периодично.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?