Главният икономически съветник на Обама напуска и се връща в Харвард

Главният икономически съветник на Обама напуска и се връща в Харвард

Главният икономически съветник на американския президент Барак Обама, Лорънс Съмърс обяви във вторник, че ще подаде оставка в края на годината, съобщиха световните агенции.

Белият дом уточни в комюнике, че Съмърс е обявил плановете си да се върне на преподавателското си място в Харвардския университет.

Съобщението за оставката на Съмърс идва на фона на тревожни икономически показатели. Възстановяването на американската икономика след кризата явно буксува въпреки усилията на правителството за нейното стимулиране, коментират агенциите.

Лорънс Съмърс оглавяваше Националния икономически съвет от идването на власт на Обама през януари 2009 г. и беше главният архитект на политиката за изваждане на САЩ от най-тежката рецесия от 30-те години насам. Той е третият член в икономическия екип на Обама, който се оттегля от поста си от началото на лятото. През юли подаде оставка началникът на Административно-бюджетното управление на Белия дом Питър Орсаг, а в края на август - ръководителката на Съвета на икономическите консултанти на Белия дом Кристина Ромър.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?