Главният карикатурист на "Шарли ебдо" напусна вестника

Главният карикатурист на "Шарли ебдо" Реналд Лузие – Люз.

Главният карикатурист на "Шарли ебдо" Реналд Лузие – Люз обяви във вторник, че напуска сатиричния вестник. Той обясни, че натоварването в работата и медийното внимание са основните причини за решението му.

"Това е личен избор. Отдавна обмислях да си тръгна, но останах от солидарност след атаката срещу редакцията на вестника през януари. Сега вече наистина напускам. Уморен съм, нуждая се от почивка", каза художникът.

Карикатуристът е започнал работа в "Шарли Ебдо" през 1992 г. Той е автор на корицата на броя на "Шарли Ебдо", който излезе след терористичния акт, на която е изобразен Мохамед с надпис: "Аз съм Шарли".

Наскоро Люз обяви, че повече няма да рисува Пророка, но не защото го е страх, а защото вече не му е интересен. В момента художникът живее под полицейска закрила като останалата част от оцелелите си при атентата колеги.

В началото на месеца стана ясно, че "Шарли ебдо" е получил дарения в размер на около 4.3 милиона евро след атентата от 7 януари. Седмичникът изцяло се отказа от тази сума в полза на жертвите. Парите са дарени от 36 000 донора от 84 страни.

Споделяне

Още от Общество