Главният мюфтия информирал Борисов, че не се занимава със счетоводство

Борисов извика и патриарха, за да легитимира данъчната амнистия за мюфтийството

Главният мюфтия информирал Борисов, че не се занимава със счетоводство

В опит да легитимира силно оспорваното решение за опрощаване на над 8 млн. лв. публичен дълг на мюфтийството, премиерът Бойко Борисов обсъди в понеделник въпроса на съвместна среща с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. Посланието от срещата отново беше за спасяване на етническия мир – теза, изтъквана от ГЕРБ и ДПС при приемането на законопроекта, който дори не е придружен с финансови разчети за какъв вид задължения става дума и какво се цели с данъчната амнистия.

Главният мюфтия също е пренебрегнал въпроса за огромната сума непогасени задължения, заявявайки пред премиера, че "като духовен водач на мюсюлманите в страната не се занимава със счетоводни дела".

Мустафа Хаджи е потвърдил, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005-а година, тъй като приходите и наеми от вакъфските имоти не са достатъчни.

"Срещата мина в духа на толерантност и разбирателство. Ние като граждани на тази държава сме длъжни да пазим мира и спокойствието в България, който сме го наследили от нашите бащи", каза главният мюфтия след срещата.

"Това е работа на счетоводството, не се занимавам с тези въпроси. Не искам да казвам нещо, което може да ви подведа", допълни той. 

За българските вероизповедания да плаща българската държава, а не чужди

"Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата" - с тези думи се е обърнал премиерът Борисов към патриарха и главния мюфтия, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът заявил, че на проведени срещи и със Светия Синод, патриарха, владиците и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията: "За българските вероизповедания, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави".

Той конкретизира, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

"Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо", е заявил премиерът.

Щом патриархът и мюфтията седят заедно, да сме спокойни за етническия мир

По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия Борисов е акцентирал още веднъж, че целта на закона е - единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност. "Много пъти сме го правили - владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата", каза той

"Затова на днешния свят ден ви поканих. Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим", е казал Борисов пред духовните водачи.

Светият синод даде благословия за опростените дългове на мюфтийството

"Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни“, е заявил патриарх Неофит. Той е изразил надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред.

Патриарх Неофит коментира също, че не е желателно тази тема да се политизира и определи разговора при премиера като полезен за всички, които очакват от патриарха и от духовния водач на мюсюлманите да бъдат в добри отношения.

Одобреният на първо четене законопроект за опрощаване дълговете на вероизповеданията дава добра основа, отбеляза епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

Трябва да се започне отначало, за да може да се решат всички противоречия към момента, които имат вероизповеданията, посочи той. 

Главният мюфтия: Промените в закона са закъснели

Главният мюфтия Мустафа Хаджи е коментирал, че промените в Закона за вероизповеданията са закъснели: "Затова благодаря на българското правителство, във Ваше лице, че вие намерихте сила и воля да направите това нещо. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат решени овреме и ако бяха решени овреме, нямаше да се стигне до такива проблеми".

Според данни на Министерството на финансите шест вероизповедания у нас имат дългове за 8.267 млн. лева, но основните са на Главното мюфтийство - над 8.2 млн. лева.

ГЕРБ и ДПС внесоха промени в Закона за вероизповеданията за опрощаване на тези задължения. Проектът мина на първо четене в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ и ДПС при бурно несъгласие от страна на "Обединени патриоти" и в отсъствието на БСП, които бойкотират парламента.

Според БСП опрощаването на дълговете на мюфтийството е поредната сделка между ГЕРБ и ДПС и доказателство, че двете партии управляват заедно.

Борисов отхвърли в събота тези обвинения и мотивира решението с националната сигурност, като дори стигна до т.нар. Възродителен процес и се зарече да не допусне такова нещо нещо да случи отново.

Междувременно ВМРО отново се противопостави на данъчната амнистия за мюфтийството.

"Практиката да се опрощават задължения конкретно, за да облагодетелстваме едно вероизповедание, е лош пример и това ще доведе до верижна реакция - утре други вероизповедания ще спрат да си плащат данъците и осигуровките, просто защото ще знаят, че в един момент държавата може да им ги опрости", заяви в Русе зам.-председателят на партията Искрен Веселинов.

"Те имат, както стана ясно, над четири хиляди имота, които се отдават по наем и така нататък. Става дума, че мюсюлманското вероизповедание далеч не е бедно вероизповедание. Голяма част, за съжаление, от членовете на неговото ръководство, имат завидно благосъстояние в Република Турция, част от семействата им живеят в Турция. Ние продължаваме да се притесняваме, че основната цел на закона да еманципираме мюсюлманското вероизповедание от държавата Турция, от турския Дианет, не е изпълнена", каза Веселинов.

Между първо и второ четене на законопроекта ВМРО ще поиска забрана за финансирането на вероизповедания от външни източници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?