Главният мюфтия избран пак със скандал

С дежурен за мюсюлманските национални конференции скандал бе избран в неделя за главен мюфтия в България Мустафа Алиш Хаджи. На практика неговата кандидатура остана единствената от осем наминации, след като четирима от останалите претенденти не присъстваха в залата на НДК, а другите трима се отказаха от надпреварата за длъжността.

Бившият главен мюфтия Недим Генджев веднага обяви избора за нелегитимен.

Скандалът с избора на мюфтия започна малко след като президентът, министър-председателят и председателят на парламента изразиха надежда, че тази конференция ще сложи край на разделението между мюсюлманите в страната. Част от делегатите заявиха, че новото им ръководство е предопределено и въпреки апела на заместник-председателят на парламента Юнал Лютфи за единство и консенсус участниците в конференцията се разцепиха.

Делегати от Смолян, Кърджали, Гоце Делчев, Плевен, Шумен и София напуснаха в ранния следобяд залата и дадоха импровизиран брифинг в градинката пред НДК, където излязоха на протест. Сред тях бяха мюфтиите Арих Абдулах, Мюмюн Хабил, Али Хайрадин, Силви Шакиров, Вежди Ахмедов.

Протестиращите оспориха легитимността на провеждащата се конференция. Председателят на районната избирателна комисия в Смолян Салиф Аршински каза, че ДПС е избрало делегатите в залата. Картите са раздавани от Движението за права и свободи в клубовете по места, допълни той.

Протестиращите заявиха, че не са от хората на Недим Генджев, нито на ДПС, а третата страна, която ще обедини останалите две. В понеделник те ще заведат дело в съда за намесата на ДПС в религиозния мир. Аршински заяви още, че новият главен мюфтия е станал ясен още късно в събота. Неговото име е Мустафа Алиш Хаджи, каза той часове преди гласуването за мюфтия.

По-късно Мустафа Алиш Хаджи беше избран почти единодушно от делегатите на конференцията. Трима бяха против, един се въздържа при гласуването.

Новият главен мюфтия е роден на 31 март 1962 г. в село Драганово, община Велинград. През 1997 г. се е дипломирал в Йордания по специалност "Теология на ислямското право". В момента учи докторантура по ислямска социология в Турция.

Мустафа Хаджи е бил главен мюфтия на България от 1997 г до 2000 г. Той е първият мюфтия, който от 1989 г. остава на своя пост до края на мандата си. През 2000 г. и 2003 г. отново се кандидатира за поста, но не е избран.

През 2000 г. бившият главен мюфтия Недим Генджев обвинява наследника си в ислямски фундаментализъм. Четири години по-късно лидерът на сунитско-ханефитско вероизповедание Хаджи Наеджиб Дауд обвинява Мустафа Алиш - вече ректор на Висшия мюсюлмански институт, че е главен организатор на мрежа за разпространение на фундаменталистки идеи в България.

В момента Хаджи е ректор на Висшия мюсюлмански духовен институт.

Изборът на Мустафа Хаджи за нов главен мюфтия е нелегитимен, а конференцията, на която той беше избран, е незаконна. Това заяви Недим Генджев, председател на Висшия ислямски духовен съвет, цитиран от Агенция Фокус. Според Генджев за да се проведе конференция, трябва да има решение на Висшия ислямски духовен съвет, а такова липсва.

Изборът ми е вследствие на подкрепата на всички районни мюфтии в България с изключение на двама, заяви от своя страна новият главен мюфтия. По повод протестите на делегати, напуснали националната конференция на мюсюлманите, смятайки я за нелегитимна, Мустафа Алиш Хаджи каза: "не мога да го обясня, тъй като аз не съм организатор".

На въпрос дали ще успее да обедини отделните мюсюлмански фракции главният мюфтия отговори: "аз не съм се карал с никого и не смятам да се карам". Надявам се всички граждани в България да разберат, че мюсюлманите вече не са разединени и намериха начин да се обединят, допълни Хаджи. Той призова всички мюсюлмани за обединени усилия при разрешаване на "кризата в изповеданието". Новият главен мюфтия заяви, че ще разчита на подкрепата и усилията на всички тях, както и на благотворителни организации в България и чужбина за разрешаване на материалната криза.

Споделяне

Още от България