Главният палестински преговарящ с Израел подаде оставка

Палестинският министър за преговорите с Израел, Саеб Еракат, днес връчи оставката си на премиера Махмуд Абас, заяви пред АФП високопоставен палестински представител.

Палестинският премиер, които беше избран на поста само преди седмици, е поискал една седмица време, за да вземе решение.

Би Би Си отбелязва, че Еракат не е бил включен в палестниската делегация за срещата Малхуд Абас - Ариел Шарон, планирана за събота.

Еракат е смятан за приближен до лидера на палестинската автономна власт Ясер Арафат, но не и за привърженик на Махмуд Абас. Арафат даде съгласие Абас да заеме премиерския пост в Палестина едва след като бе подложен на международен натиск.

Махмуд Абас бе прието от Израел и СОЩ като човек, на който може да се има доверие и които може да гарантира прекратяването на терористичната дейност на въоръжените палестински групировки.

Саеб Еракат е една от основните фигури, участвали в преговорите в Осло в средата на 90-те, когато беше постигната съществена крачка за омиротворяване на района, след като бе договорена възможността две държави - Израел и Палестина да съществуват успоредно и мирно.

В резултат на споразуменията от Осло бе създадена и Палестинската автономия.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?