Главният преговарящ на сирийската опозиция се оттегля

Главният преговарящ на сирийската опозиция се  оттегля
Главният преговарящ на сирийска опозиция Мохамед Алуш каза, че подава оставка, защото женевските мирни преговори под егидата на ООН не са довели до намиране на политическо решение на конфликта и не са облекчили страданията на сирийците, живеещи в обсадените райони, които са под контрола на опозицията, съобщи  Ройтерс. 
 
Алуш, който е и представител на силната бунтовническа групировка Джаиш ал ислам във Върховен преговорен комитет, посочи в изявление, изпратено на Ройтерс, че мирните преговори не са успели освен това да осигурят освобождаването на хиляди задържани, нито да тласнат Сирия към политически преход без президента Башар Асад. 
 
Страните в преговори не са определили дата за подновяването им, след като Върховният комитет временно преустанови участието си, докато не бъде постигната радикална промяна в обстановката в Сирия. 
 
Ръководителят на делегацията на основната сирийска опозиция Асад аз Зуби също заяви пред телевизия Хадас, че иска да бъде освободен от поста си във Върховния преговорен комитет, но не потвърди, че е предприел конкретни стъпки. Източник от опозицията каза, че Зуби е бил сменен при промяна в състава на преговорния екип на Върховния комитет, в който влизат представители и на военни, и на политически групировки.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?