Главният прокурор би се подписал "с две ръце" под гражданския сигнал срещу неонацистите

Главният прокурор би се подписал "с две ръце" под гражданския сигнал срещу неонацистите

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в четвъртък, че би се "подписал с две ръце" под гражданския сигнал до държавното обвинение срещу съдебната регистрация на неонацистката партия "Националистическа партия на България".

ко трябва да разсъждавам като гражданин, бих се подписал с две ръце върху получения сигнал, защото той е ясен, смислен и категоричен текст за това какво може, не може и трябва да се случва в българското обществено, а и политическо пространство", каза Цацаров.

Той обеща, че прокуратурата ще направи всичко в рамките на правомощията си по време на производството по регистрация на новата политическа формация. Цацаров все пак уточни, че държавното обвинение не може да спре регистрацията, а само да изрази своето мнение пред съда.

"Ако прокуратурата започне да реагира по всички регистрации на политически партии, тя ще се намеси в политическия процес. Бъдете сигурни, че прокурор по това производство ще има и той ще реагира адекватно", каза Цацаров.

Главният прокурор намекна, че ако Софийският градски съд все пак реши да регистрира неонацистката формация, той би могъл да предприеме оспорване на законността ѝ пред Конституционния съд.

"Ако производството завърши с регистрация, теоретично прокуратурата има основание да прецени дали да изпълнява правомощията си по Конституция и по закон с оглед възможностите за съответни действия срещу партии, които издигат цели, които са очевидно ксенофобски и националистически на моменти. Не ме карайте да използвам и други думи, защото не е редно", коментира главният прокурор.

Преди ден 112 общественици призоваха Цацаров да направи всичко необходимо, за да бъде спряна съдебната регистрация на неонацистката партия "Националистическа партия на България".

В сигнала до държавното обвинение се излагат редица доводи за противоконституционността на формацията. Прокуратурата има право да изпрати свой представител, за да възрази пред Софийския градски съд срещу вписването на "Националистическа партия на България".

Партията бе учредена в София в събота, 9 ноември тази година. Датата е символична, защото вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 година нацисткият режим провежда т.нар. "Кристална нощ", която е началото на масовите погроми срещу евреите в Европа.

В сигнала до Цацаров се припомня, че партията е съставена от екстремистки групи, които включват местни секции на международната неонацистка мрежа "Кръв и чест”, скинхедс и ултраси, организирани в паравоенни формирования като "Национална Съпротива" и "Офанзива“.

Гражданите посочват, че формированието има за цел забрана на ред неправителствени организации, както и поставяне в привилегировано положение на група хора по расов, етнически, религиозен и политически признак. В сигнала се сочи още, че неонацистите вече подготвят протест и блокиране на пътища в Перник срещу настаняването там на бежанци.

_______________

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още по темата

Още от На фокус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?