Цветан Цветанов в тълкувание на закона и конституцията:

Главният прокурор е длъжен да внесе искането за касиране на вота, той е пощенска кутия

Георги Марков е сред юридическите съветници на ГЕРБ, обяви Борисов

Главният прокурор е длъжен да внесе искането за касиране на вота, той е пощенска кутия

Главният прокурор е задължен да внесе искането на ГЕРБ за касиране на изборите в Конституционния съд (КС). Това смята бившият вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Ние ще внесем искане с подписи и ще изпратим до всички институции, които имат право да го сезират. Главният прокурор не може да ни откаже. Той е просто пощенска кутия. Не виждам на какво основание всички ще ни откажат да ни внесат искането в КС", обясни той пред бТВ.

Според Цветанов всеки, който твърди, че компетентните органи могат да преценяват дали да внесат исканията, не е чел закона. Бившият конституционен съдия Георги Марков, който е нает като правен консултант на ГЕРБ по казуса, е на това мнение.

Точно на обратното мнение са омбудсманът Константин Пенчев и бившият конституционен съдия Неделчо Беронов. По закон искането на ГЕРБ може да бъде придвижено от органите предвидени в член 150 от основания закон - от главния прокурор, президента, председателите на ВАС и ВКС, както и омбудсмана.

"Ние сме правова държава и трябва да се съблюдава законодателството", настоя Цветанов. Той е убеден, че главният прокурор, МС, президентът, ВАС са задължени да сезират КС, когато има такова искане за касиране на изброите.

Въпреки, че според Цветанов главният прокурор е задължен да придвижи жалбата на ГЕРБ до КС, тезата му се опровергава от особеното мнение на двама конституционалисти по решение на Конституционния съд веднага след изборите през 2009 г. когато от състава на РЗС бе изваден Атанас Семов.

Проблемът дали главният прокурор, а и който и да е друг орган по чл. 150, ал. 1 от конституцията, може да бъде поставен в ролята на "пощенска кутия", беше поставен още през 2009-2010 г. в особените мнения на конституционните съдии Румен Ненков и Благовест Пунев по допустимостта на искането на Яне Янев и РЗС за оспорване законността на избор на народни представители.

Тогава искането на Яне Янев бе изпратено до главния прокурор Борис Велчев, който просто го препрати на Конституционния съд, без да приложи свои съображения за неговата основателност.

Ненков и Пунев изразиха становище, че искането е недопустимо, защото главният прокурор не може да се поставя в положение на пощенска кутия, сам да си отрежда "пасивната роля на приносител" на искането "след една формална проверка само за неговата допустимост". Главният прокурор е длъжен да направи аргументирано искане от свое име, смятат Пунев и Ненков.

По повод становището на ЦИК, че агитация в деня за размисъл не е имало, Цветанов попита къде са били проведени извънредните пресконференции на двете основни партии. "От едната страна на Местан се вижда и номер 40 на бюлетината на ДПС", заяви той.

Бившият вътрешен министър отново нападна прокуратурата. Той се възмути как така държавното обвинение ще потвърждава, че са намерени 350 000 незаконни бюлетини, в изборния ден. "Кой е преброил тези бюлетини? Направена ли е им е експертиза? Как така прокуратурата излиза с такова съобщение?", каза той.

Цветанов за пореден път се закле, че не познава собственика на печатница "Мултипринт" Йордан Бончев, който е и общински съветник от ГЕРБ в Костинброд. От думите на бившия вътрешен министър стана ясно, че той научил, че Мая Манолова е подател на сигнала за незаконните бюлетини от интернет-форуми, които прочели служители в пресцентъра на ГЕРБ.

Цветанов продължавал да има добри впечатления от Цацаров, но го притеснявало, че хронологията на събитията показвала, че някой иска задължително да го докара до съд.

"Всичко, което се случи по време на предизборната кампания, имаше една цел - дискредитирането на ГЕРБ и ако случайно ГЕРБ спечели изборите, Цветанов да не е министър. Защото съм неудобен, защото съм безкомпромисен с организираната престъпност", смята бившият вътрешен министър, който за пореден път обяви, че има преплитане на политически и престъпни интереси.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му е наела юристи, които да консултират бившите управляващи по въпроса с настояването изборите да бъдат касирани. Сред съветниците на Борисов бил и бившият конституционен съдия Георги Марков, който от вчера на няколко пъти заяви, че имало абсолютни основания за отмяна на резултатите от парламентарния вот.

"Надявам се, щом подготвят материалите за жалба, да я изпратим в Конституционния съд... По безспорен начин е ясно, че след като втората, третата и четвъртата партия не искат касиране на изборите, то те признават нашата победа и признават, че служебното правителство си е свършило работата по провеждането на изборите", заключи Борисов в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България